Hälsa

Kära pappa-filmen borde alla se – PT-Fia och Anja Forsnor om en av årets mest spridda filmer

Ingen har nog missat kortfilmen “Kära Pappa” som journalisten Emanuel Karlsten delade på sin Facebook-sida. Det dröjde inte länge innan klippet exploderade på Facebook och spreds i ett flertal sociala kanaler.I dag har klippet över 3,5 miljoner visningar, och ett språk som verkligen lyckats beröra.  
”Kära pappa” är ursprungligen skapad av den norska hjälporganisationen Care, med syftet att visa hur kränkningar och våld är vardag för många unga tjejer och kvinnor i samhället. En av alla dem som sett den svenska versionen av klippet är vår hälsobloggare och nyblivna mamma, Anja Forsnor.

– Som kvinna känner jag igen mig i klippet och som mamma till en dotter skräms jag över vilken sjuk värld vi lever i. Den här filmen är så viktig och belyser en verklighet som jag inte tror alla är medveten om. Det räcker nu. Det här kan inte längre vara vår vardag, berättar Anja till Metro Mode.

– Den här filmen drabbade mig totalt. Jag har sett den flera gånger och ryser fortfarande i slutet varje gång. Den är så viktig på alla sätt och vis och jag hoppas att alla ser den, män som kvinnor och gamla som unga. Vi har alla ett ansvar för att se till att vara barn växer upp i en annan verklighet än den vi gjort.

Klippet berörde och upprörde även många män men kanske inte på det sätt man skulle kunna tro. Många män reagerade starkt på klippet och hur kortfilmen ger en fel bild av unga killar och män.

– Jag har precis tittat på filmen och blev berörd. Detta gick snabbt över när jag läste kommentarerna som till stor del kom från män som kände sig kränkta och betedde sig som skit. Det är fascinerande att de kränkta, arga och hatande männen tog över tråden och ytterligare bevisade hur enormt viktiga insatser som dessa är. Som någon skrev, en del verkar tycka att jämställdhet är värre än kvinnohat, berättar Sofia “PT-Fia” Sjöström, Metros hälsoprofil.

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!