Hälsa

Kostvanorna som sätter tydliga spår i ansiktet

Man brukar säga att skönheten kommer inifrån, och detta talesätt är precis vad naturläkaren och hudspecialisten Nigma Talib hävdar i sin bok “Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside-Out Plan To Glowing, Youthful Skin.” 

 

Enligt en artikel av daily-mail, berättar Nigma Talib, som forskat inom hudens åldrande i över 10 år, att våra mest typiska kostvanor sätter tydliga spår i vårt ansikte. Hon kallar dessa för gluten-face, sugar-face, diary-face och wine-face.

 

Foto: REX/edit: kavita

 

 

Vin

Vin

Alkohol torkar ut huden vilket gör att rynkor och linjer blir mer markerade.  Alkohol har dessutom en hög halt socker vilket gör att produktionen av proteinet kollagen hämmas. Kollagen är det som bevarar elasticiteten av huden och när den minskar uppstår rynkor och tydligare linjer.

Alkoholen bryter ner kroppens enzymer som leder till att kroppen förbereder sig på en inflammation. Reaktionen blir då en ökad rosig färg på kinder och näsa.

Typiska symptom: Hängande ögonlock, rosiga kinder, uttorkad hud, förstorade porer och tydliga linjer mellan näsan och munnen. 

Nästa bild
Socker

Socker

Socker påskyndar hudens åldrande genom att sätta igång en process kallad en försockring/karamellisering av huden som leder till att elasticiteten hämmas och man åldras fortare än normalt.

Viktigt att ha i åtanke är att en överkonsumtion av socker inte bara gäller att man äter mycket sötsaker. Socker finns även i kolhydrater som pasta, vitt bröd och vitt ris.

Typiska symptom:  Linjer och rynkor på pannan, påsar under ögonen, finnar, hudförtunning och en blekare ton av huden. 

 

 

Nästa bild
Gluten

Gluten

Gluten sägs trigga igång kroppen reaktion vid inflammation, vilket medför att ansiktet lätt svullnar upp. Detta i sin tur påverkar cellerna som ansvarar för hudens pigment och lämnar spår av en fläckig hud.

Typiska symptom: uppsvällda kinder, mörka pigment-fläckar och finnar kring hakan. 

Nästa bild
Mjölk

Mjölk

De flesta av oss mer eller mindre laktosintoleranta och denna intolerans sätter även spår i ansiktet som påsar och svullna ögonlock.

Typiska symptom: Svullna ögonlock, påsar under ögonen samt små vita knottror och ojämnheter i huden. 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!