Hälsa

Så kan du som har endometrios må bättre – både fysiskt och mentalt

I gymnasiet fick Elin Dahlström diagnosen endometrios. Hon genomgick en operation men kände sig fortfarande i obalans efteråt, vilket triggade hennes intresse för holistisk hälsa – hon ville hitta sätt att boosta sin kropp inifrån och ut. I dag är hon utbildad hälsocoach och vill hjälpa andra som har, eller funderar på om de drabbats av, endometrios. “Det finns så mycket mer man kan göra under behandlingen än att ta medicin för att kroppen ska må bättre, både fysiskt och mentalt”, säger Elin.

Foto: Unsplash

För bara några år sedan fick den kroniska sjukdomen endometrios sällan uppmärksamhet i media, trots att det är en folksjukdom – så många som var tionde kvinna i fertil ålder lider av sjukdomen. Endometrios orsakas av att celler från livmoderslemhinnan vandrar ut ur livmodern och växer fast på fel ställen i kroppen, främst i buken, där de växer och orsakar smärtande inflammationer. Med tiden kapslas dessa endometriosceller in och det bildas cystor. Cystorna kan växa på bland annat bukhinnan, äggstockarna, inne i och utanpå livmoderväggen och urinblåsan. Det vanligaste symtomet är kraftiga menssmärtor. Andra symtom är rikliga menstruationsblödningar, problem med magen, irriterad tarm (IBS-liknande problem), samlagssmärtor och smärtor i ryggen och benen.

Numera lyfts sjukdomen allt oftare i media av både journalister och kändisar som har diagnosen, något som Elin Dahlström hoppas kommer göra att fler får hjälp snabbare.

Elin blev sjuk under gymnasiet

– Mina problem kom när jag började gymnasiet. Jag hade stora besvär med menssmärtor och åkte in och ut från sjukhuset under två års tid. Läkarna trodde att det var IBS (vilket är en vanlig missbedömning då magproblem är ett av symtomen), men eftersom mamma också har endometrios så tog hon kontakt med Margita Gustavsson på kvinnokliniken i Kungsbacka, som är en av Sveriges främsta läkare inom området. Jag fick diagnosen tre år efter de första symtomen, vilket är snabbt – de flesta blir inte diagnosticerade förrän efter runt 7-9 år eller ännu längre, säger Elin.

Mensvärk drabbar de flesta kvinnor under menstruationen, skillnaden för den som har endometrios är att smärtorna i samband med mens och ägglossning är så allvarliga att du inte längre kan ha en fungerande vardag. Elin var ofta hemma från skolan då smärtorna blev alltför svåra och många dagar gick hon runt med stora blusar och uppknäppta byxor för att magen var så uppsvälld:

– Jag såg höggravid ut!

Operation och hormonbehandling

Elin genomgick en operation 2011 där läkarna brände bort cystorna som hade bildats på livmodern, urinblåsan och äggstockarna. Efter operationen sattes en hormonbehandling igång, Elin fick dubbel dos av minipillret Cerazette för att utesluta mensen (eftersom cystorna livnär sig på menstruationsblodet). Men trots att Elins endometrios var borta så mådde hon fortfarande väldigt dåligt. Magen krånglade, hon kände sig orkeslös och bieffekterna av minipillren gjorde att hon gick upp i vikt och blev känslomässigt avtrubbad.

– Läkarna anser att hormonmedicinen är ett måste, på grund av risken att problemen kommer tillbaka, men jag insåg snabbt att jag behövde göra mer för att få min kropp i balans än att äta piller, säger Elin.

Enligt Endometriosföreningen finns det inga vetenskapligt fastställda orsaker till varför endometrios utvecklas, men Elin är övertygad om att hennes stressiga vardag och dåliga kostvanor försämrade situationen.

– Jag gick naturprogrammet på gymnasiet och kämpade stenhårt för att få toppbetyg samtidigt som jag tävlade i fälttävlan, sov alldeles för få timmar, åt dåligt och drack för lite vatten. Jag hade kört slut på mig själv, säger Elin.

Må bättre på ett holistiskt sätt 

Elin började grotta i vad hon kunde göra för att må bättre. När hon först fick diagnosen drog hon på sig offerkoftan med mörka tankar om att “det var så synd om henne som var sjuk” och “att läkarna är dumma i huvudet”, men snart blev sjukdomen en ögonöppnare.

– Diagnosen blev en väckarklocka för mig. Mitt intresse för holistisk hälsa växte när jag förstod vilken skillnad det gjorde när jag började boosta mig själv, både kroppsligt och mentalt. Sjukdomen är hormonellt styrd vilket gör att stress är en negativ trigger, säger Elin som bland annat har använt energiterapi, meditation, yoga och karate för att kunna slappna av, stressa ner och stärka upp kroppen.

Kostmässigt testade Elin att plocka bort typiska irritationsmoment för tarmen, så som gluten, laktos, kött, socker, alkohol och helfabrikat. Hon kände stor förändring i magen redan efter några veckor.

– Jag kunde lätt avstå från ett glas vin och en köttbit eftersom jag slapp smärtan, säger Elin.

Mitt intresse för holistisk hälsa växte när jag förstod vilken skillnad det gjorde när jag började boosta mig själv, både kroppsligt och mentalt.

Elin Dahlström mår bättre idag än innan hon fick diagnosen endometrios  

Medicinfri sedan ett år tillbaka

I dag, sex år efter operationen, har Elin byggt upp en bra holistisk grund där alla bitar; det fysiska och mentala måendet samt livsstilen, spelar lika stor roll. Det gör att hon även har utrymme att avvika från vägen, med ett glas rött eller en efterrätt, utan att få några problem. Hon har utbildat sig till ayurvedisk hälsocoach och sedan ett år tillbaka tar hon inte längre sin hormonmedicin – men mår trots detta bättre än innan sjukdomen slog till.

– Endometrios är en kronisk sjukdom som kan gå i skov. Läkarna rekommenderar hormonbehandling hela livet, men om jag fortsätter att må så här bra utan piller kommer jag definitivt att fortsätta så, säger Elin.

– Jag brukar likna medicinen med att det brinner i ett hus och att man kastar bort brandvarnaren för att det tjuter så mycket. Oljudet är visserligen borta, men branden härjar fortfarande. För mig har det gjort stor skillnad för min sjukdom sedan jag började ta hand om min kropp med bra mat, motion och mental träning. Min obalans och ohälsa berodde på så mycket mer än “bara” diagnosen endometrios – och genom att lyssna på och stärka min kropp har jag även fått sjukdomen att hålla sig i schack.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!