Hälsa

Maten som ger dig energi i höstmörkret

Metro Mode tipsar dig om vilken mat som ger dig lite extra energi i höstmörket.

breakfast, girl eating

Foto: Unsplash / @Ashyi

Nu blir kvällarna allt mörkare och det enda som skiljer dagen och natten åt är ett grått dis. Vi börjar känna oss trötta, orkeslösa och tömda på energi. Det spelar ingen roll hur mycket vi sover, vi blir ändå inte piggare. Anledningen är att vi har en biologisk klocka i oss (hormonet melatonin) som säger åt oss att sova när det blir mörkt. Systemet ruckas när det blir mörkt redan vid klockan tre, det är därför vi gäspar hela dagarna i november. Det enda som verkligen hjälper mot detta är att få solljus, men du kan också hjälpa kroppen på traven med energi-boostande mat.

 

Grönkål

Grönkål

Är du blek och känner dig hängig kan du ha järnbrist. Då kan det hjälpa med att äta grönkål eller spenat. Alla gröna grönsaker är rika på järn och kan ge en riktig energiboost i vintermörkret.

Foto: REX

Nästa bild
Maca

Maca

Maca är en typ av rotfrukt som härstammar från Peru. Den anses öka energinivåerna i kroppen och ge ökad fokus. Maca ska ge ungefär samma kick som kaffe och är populär bland elitidrottare.

Foto: Sebástian Freire

Nästa bild
Blåbär

Blåbär

Bäret är känt som ett riktigt superbär som innehåller stora mängder antioxidanter och även vitamin A, magnesium och vitamin C. Magnesium kan bidra till att dämpa oro och stress som gör att du kan sova djupare och vakna mer utvilad.

Foto: REX

Nästa bild
Paranötter

Paranötter

Alla nötter fyller dig med bra energi som ger dig kraft och ork, paranötter innehåller också mycket selen. Selen kan bidra till att minska nedstämdhet, ångest och hjälper dessutom till att bygga upp immunförsvaret. Svenskar får överlag i sig för lite selen så vill man inte få vintersnuva så kan det vara en god idé att knapra paranötter.

Foto: REX

Nästa bild
Gojibär

Gojibär

Gojibär är rika på antioxidanter och järn.  Fyll på järndepåerna för att få mer energi till att klara av höstmörkret.

Foto: All over press

Nästa bild
Acaibär

Acaibär

Är ett brasilianskt bär som innehåller rikligt med antioxidanter och ger dig en riktig energiboost och gör dig mer fokuserad. Bäret är packat med vitamin A, C och D, vitaminer som både främjar immunförsvaret och ger dig energi.

Foto: All over press

Nästa bild
Lax och sill

Lax och sill

Fiskarna är rika på D-vitamin och kan minska din trötthet. Den största källan till D-vitamin är solljus och det är vi inte riktigt bortskämda med i norr, så under vinterhalvåret behöver vi lite extra D vitamin.

Foto: REX

Nästa bild
Ät frukost

Ät frukost

En stor anledning till att många känner sig trötta och matta är att de inte äter frukost. Skyller du på att du inte är någon frukostmänniska så släng ner dina favoritfrukter tillsammans med lite grönkål, blåbär och macapulver. Då får du en riktigt bra frukost som ger dig bra energi ända fram till lunch.

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!