METRO MODE +

Metro Mode Hälsopepp: Solhälsningen steg för steg – yogan som gör dig rörlig och stark

Yoga är välgörande för både kropp och själ. Du blir rörligare, starkare, mindre stressad, sover bättre – och det är bara några av yogans alla hälsofördelar. I klippet visar vi solhälsningen, som är en härlig sekvens att börja dagen med, som inledning till ett längre yogapass eller som uppvärmning inför till exempel en löptur. Häng med i Metro Mode Hälsopepp, i samarbete med Röhnisch. 

Solhälsningen (eller Surya namaskar som den heter på sanskrit) är en klassisk yogasekvens som består av ett gäng positioner (asanas) som görs efter varandra i ett flöde, sammanlänkade av andetaget. En del av positionerna är fysiskt utmanande, men går att anpassas efter din kropp och förmåga. Solhälsningen finns i många olika versioner, i klippet visar vi en variant och du hittar fullständiga övningsbeskrivningar här nedanför.

Solhälsning – steg för steg

1. Stå i en stabil position längst fram på mattan (fötterna ihop eller höftbrett isär). Pressa ner fotens fyra hörn jämnt ner i mattan, toppen av huvudet strävar uppåt, avslappnade axlar. Det här är bergets position (Tadasana) som är en grundposition i yoga, du kan läsa mer om den hos vår yogabloggare Josefine.

2. Andas in och för armarna upp över huvudet. Titta upp och sänk axlarna iväg från öronen.

3. Andas ut och fäll överkroppen framåt över benen till en framåtfällning (Uttanasana). Böj knäna om du är stel i baksida lår.

4. Andas in, förläng ryggen och lyft överkroppen halvvägs upp (Urdhva Uttanasana). Behåll gärna knäna böjda och sätt händerna på block/böcker eller underbenen om du behöver för att nå ner.

5. Kliv bak till en planka (antingen på tår eller på knä). Spreta på fingrarna och pressa ner handflatorna i underlaget. Håll blicken snett framåt och aktivera din core.

6. Andas ut, för bröstet framåt och böj armbågarna längst med kroppen som om du gör en armhävning (Chaturanga). Håll emot hela vägen ner till marken.

7. Andas in, pressa ner fotryggarna mot marken, armbågarna nära intill kroppen och lyft bröstet uppåt i en kobra (Bhujangasana).

8. Andas ut och för höfterna bakåt till en nedåtgående hund (Adho Mukha Svanasana). Behåll gärna benen lite böjda här och sträva istället efter att hitta en rak ryggrad. Pressa ner handflatorna, axlar iväg från öron, rak ryggrad och fötterna ungefär höftbrett.

9. Andas in, kliv med fötterna framåt igen, därefter gör du positionerna i motsatt följd tillbaka:

11. Lyft överkroppen halvvägs upp (steg 4).

12. Andas ut, fäll överkroppen framår (steg 3).

13. Andas in, res överkroppen och för armarna upp över huvudet (steg 2).

14. Andas ut, för armarna ner till bergets position med händerna sammanförda framför hjärtat (steg 1).

Upprepa sekvensen så många gånger du vill och behöver.

 

Metro Mode Hälsopepp är ett samarbete med Röhnisch. HÄR hittar du alla artiklar i serien – du kan också följa redaktionens träning och målsättningar på vår facebook-sida och på Instagram/@metromode.se.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!