Hälsa

Närmar du dig 30? Här är 10 enkla livshacks som gör dig lyckligare

Det räcker ofta med små justeringar för att göra stor skillnad för ditt välmående – med ett öppet sinne och viljan att förändra kommer du långt. Här har vi sammanställt en lista med tio tips som du som närmar dig 30 definitivt bör börja bocka av så snart du kan! 

Foto: Instagram @ginemargrethe/Unsplash

1. Rensa – inifrån… 

Om du har svårt att slita dig från diverse skärmar under dagen, utmana dig själv att ta några mobilfria timmar under helgen eller kvällstid. Börja smått och öka “de fria” stunderna allt eftersom du upptäcker hur skönt och avkopplande det är att slå sig ner med en bra bok, att gå en promenad och lägga pussel, som variation till det ständiga skrollandet.

2. och ut…!

Och när du väl är igång med att rensa i huvudet så är det lika bra att ta tag i de där klädhögarna som tar upp all plats i garderoben och alla förpackningar (som passerat bäst-före-datum för länge sen) i skafferiet. Lägg upp en plan för ditt rensande där hemma och börja beta av områdena ett efter ett. Här är ett enkelt trick som hjälper dig att rensa i garderoben.

3. Undvik negativa människor

Om du vill vara glad och lycklig så måste de personer du har närmast dig vilja ditt bästa. Livet är för kort för att omge sig med dålig energi!

4. Skriv dagbok

Lägg en liten anteckningsbok på nattduksbordet och gör det till en vana att skriva några korta rader om dagen som varit innan du släcker sänglampan. Det kan vara något du är extra tacksam för just den dagen, ett citat du hört och gillat,  något som gjort dig upprörd eller ett möte som spred bra energi. Oavsett om du går till sängs med en härlig eller olustig känsla i kroppen så finns dagboken där för att lyssna på dig. Ibland kan det även hjälpa att få skriva av sig när man är på dåligt humör.

5. Bjud på leenden

Ett glatt ansikte smittar av sig! Bjud på några extra glada leenden och du kommer med stor sannolikhet att få samma härliga energi tillbaka, en riktig win-win-situation. En stressig vardagsmorgon på tunnelbanan eller en trött eftermiddag i matbutiken – två ypperliga tillfällen att testa.

6. Volontärjobba

Att ge tillbaka är en av de mest tillfredsställande känslorna. Om du har lite tid över investera den i en hjälporganisation som du känner starkt för, till exempel genom läxläsning, mentorskap för ungdomar, besök på ålderdomshem eller ett hund- eller kattstall. Volontärbyrån samlar volontäruppdrag från hundratals ideella organisationer, kolla in volontarbyran.org för att hitta ett uppdrag som passar dig. Arbetet kommer att ge dig så mycket mer än du kunnat ana!

7. Umgås med djur

Vem blir inte lycklig av att gosa med en liten mjuk och kramgo hund eller katt? Det kan räcka med att klappa ett husdjur i några minuter för att få en ökad produktion av lyckohormonet oxytocin som gör dig gladare och mer avslappnad.

8. Omge dig med växter

Att pynta sitt hem och skrivbord på jobbet med härliga växter är inte bara snyggt – de gröna växterna förbättrar luften i rummet, göra dig mer kreativ, lugn och harmonisk.

9. Njut av maten du äter

Sätt inte upp massor av stränga förbud, de får ofta motsatt effekt. Inget är så nyttigt att du alltid ska äta det – men inget är heller så onyttigt att du aldrig kan äta det. Måttfullhet och balans är bra ord att utgå från. Släng inte i dig lunchlådan framför datorn utan ta några minuter (åtminstone!) till att sitta ner och tugga maten ordentligt. Kort och gott: ät riktig mat, hoppa inte över måltider och ha inte dåligt samvete över det du stoppar i munnen.

10. Var snäll mot din kropp 

Behandla din kropp som du behandlar dina närmaste vänner. Du skulle väl aldrig klanka ner på din bästa vän, eller kalla henne tjock? Gör inte det mot dig själv heller. Tänk att du och din kropp är ett team, ni måste hålla ihop och stötta varandra.

Foto: Instagram @ginemargrethe/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!