Hälsa

Nu är ett manligt p-piller på väg!

Snart kan det manliga p-pillret bli till verklighet. Nu rapporterar forskare i USA att ett manligt hormonellt preventivmedel är på väg.

manligt-preventivmedelFoto: Pexels / Unsplash

Kvinnliga hormonella preventivmedel är kända sedan en lång tid tillbaka, men nu kan hormonella preventivmedel även bli verklighet för män. Det är forskare vid Los Angeles Biomedical Research Institute och University of Washington som rapporterar att ett manligt p-piller har passerat flera initiala tester. Enligt forskningsledaren Christina Wang är detta ett stort framsteg vad gäller det manliga hormonella preventivmedel, men processen är inte helt färdig än.

Processen innehåller bland annat en studie baserad på 30 män mellan 18-35 år som fick ta ett piller varje dag under 28 dagar. Testpersonernas blodnivåer mättes i början och i slutet av perioden och forskarna övervakade deras hälsa under alla 28 dagar. Resultatet visade att männen drabbades av trötthet, huvudvärk och akne, vilka är vanliga konsekvenser som kvinnor får när de äter p-piller.

Det manliga hormonella preventivmedlet fungerar genom att minska både sperma- och testosteronproduktionen så pass mycket att en graviditet förhindras. Muskelmassan eller sexlusten påverkas dock inte av att testosteronproduktionen minskar. Men innan p-pillret kommer ut på marknaden måste det godkännas av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet och för att vi ska få tillgång till pillret här krävs såklart även ett godkännande i Sverige.

Källa: Måbra

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!