Hälsa

Penisförstoring: Går det att få en större penis med hjälp av operationer eller piller?

Nätet svämmar över av piller och krämer som påstås kunna ge en större penis – men finns det egentligen några vetenskapliga belägg för att de funkar? Här är allt du behöver veta om penisförstoringar.

Foto: Unsplash

Är det möjligt att få en större penis med hjälp av en operation? Och vilka risker är förknippade med de ingrepp som påstås ha denna effekt? Vi besvarar de vanligaste frågorna om penisförstoringar.

Hur stor är en genomsnittlig penis?

Det har gjorts ett flertal studier gällande den genomsnittliga längden på penisar hos vuxna män. De flesta penisar är mellan 8 och 19 centimeter långa vid stånd. I slakt tillstånd är de flesta penisar mellan 4 och 15 centimeter.

Värt att notera är att penisar som är lite större som slaka ofta sväller mindre vid erektion, vilket innebär att skillnaden mellan olika penisar är mindre vid stånd än i slakt tillstånd.

Metoder

Det finns ett antal metoder som påstås kunna göra penisar större, men många av dem saknar vetenskaplig grund. Det är inte känt exakt vilka bieffekter olika ingrepp kan medföra och vilka komplikationer som kan komma att uppstå.

Här är några av de metoder som påstås kunna göra penisar större:

Operation

Enligt Vårdguiden är detta det enda sättet att göra penisar större. Det finns två olika typer av operation: Med den ena metoden flyttas penisens svällkroppar fram vilket gör den längre i avslappnat tillstånd, men däremot inte i erigerat tillstånd.

Det finns inga garantier gällande resultatet med denna metod – faktum är att det inte ens är säkert att penisen blir större efter ingreppet. En av riskerna med penisförlängning är att penisen med tiden kan bli smalare.

Den andra metoden är fettinjektioner, en metod som framför allt handlar om att göra penisen tjockare. Då sprutas fett från ens egen kropp in i penisen, ett ingrepp som måste upprepas för att behålla önskad storlek.

Bieffekter av denna metod är bland annat smärta vid erektion direkt efter ingreppet, samt att injektionen kan leda till att fettklumpar bildas runt penis.

Träning

Det är inte möjligt att träna sig till en större penis, eftersom penisen inte är en muskel. Däremot kan man träna upp sin uthållighet genom knipövningar.

Piller och krämer

De hormontabletter, kosttillskott, krämer och oljor som säljs på nätet och som påstås kunna göra penisar större är verkningslösa. Vissa är dessutom skadliga och kan i värsta fall orsaka impotens.

Extender

Tanken med en så kallad extender är att den träs på penis och successivt sträcker ut den. Det finns viss forskning som visar att penis kan förlängas med hjälp av denna metod men metoden är krävande, kan ta lång tid, och kan ge upphov till bestående skador.

Vakuumpump

Det saknar vetenskaplig grund för att man skulle kunna få större penis med hjälp av en vakuumpump, däremot kan pumpen hjälpa personer med erektionsproblem eftersom den ökar blodtillförseln till penis. Värt att notera är att skador i form av blåmärken och skadad vävnad kan uppstå om man pumpar för hårt.

Komplikationer

Tyvärr kan metoderna för att förstora penis medföra komplikationer i form av minskad sexlust eller svårigheter med att få erektion. Det finns även en risk att känseln i penis försämras.

RFSU:s råd att man funderar över varför man vill förstora sin penis: Är det något man vill göra för sin egen skull, eller är det för någon annans? Är det av sexuella eller estetiska skäl, eller något annat?

Källor: RFSU, Vårdguiden, UMO

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!