Hälsa

Psykologen: Så här hanterar du sorgen efter att ha förlorat någon

Att fortsätta med vardagen efter att ha förlorat någon som man älskar kan kännas oerhört jobbigt och svårt. Nedan delar psykologen Ann-Kristin Lundberg med sig hur du på bästa sätt hanterar din sorg.

Foto: Shutterstock

Alla Helgons Dag är en dag för att hedra och minnas våra nära och kära som gått bort – kyrkogårdar blir upplysta av hundratals ljus och gravstenarna dekoreras med blommor och lyktor. Men den som sörjer gör det såklart inte endast på denna dag – vissa upplever en saknad varje dag. Hur går man egentligen vidare efter att ha förlorat någon?

Psykologen Ann-Kristin Lundberg menar att när du har förlorat någon – måste du ge dig själv möjligheten att reagera på det som har hänt och våga ge utlopp för dina känslor.

– Alla reaktioner välkomnas. Att ”bita ihop” och ”vara duktig” fungerar inte.

En sorg bearbetas under lång tid och psykologen Ann-Kristin menar att det kan vara bra med ett professionellt stöd för att familj och vänner ska mäkta med sorgbearbetningen.

– När förlusten är oväntad, dramatisk eller på något annat sätt svår, rekommenderar jag alltid kontakt med specialiserad psykolog eller annan sorgterapeut.

Om du känner någon som sörjer och vill vara det bästa stödet är det viktigt att inte hålla dig borta från den här personen och vara rädd, enligt Ann-Kristin Lundberg. Om du inte vet vad du ska göra– fråga! Att skaffa dig kunskaper om sorgens förlopp och innehåll kan också vara till hjälp för både den som sörjer och den som vill ge sitt stöd, menar Ann-Kristin.

Sammanfattningsvis…

– Ge dig själv möjligheten att reagera på det som har hänt och välkomna alla reaktioner.

– En sorg tar lång tid att bearbeta, våga ta hjälp av professionellt stöd.

– Skaffa dig kunskap om sorgens förlopp.

– För att vara det bästa stödet, ta inte avstånd från den person som sörjer. Fråga den drabbade vad du kan göra om du känner dig osäker.

 Vill du läsa om fem saker som Metro Modes tidigare bloggare Linn Herbertsson lärt sig av sin egen sorg efter att hennes mamma och bror gått bort kan du göra det här.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!