Hälsa

Raseri, naket och rave – här är yogaformerna du inte trodde fanns

När vi trodde att bastuvarma yogasalar, akrobatiska parklasser och solhälsningar på surfbräda var det mest udda som gick att komma på – då hade vi såklart helt fel. Kolla in bildspelet för sex minst sagt annorlunda yogaformer.

Foto: REX Features

Doga

Doga

Dog yoga, eller Doga, tar klassiska yogapositionen nedåtgående hund till en helt ny nivå (!). Här i Sverige är arrangerade yogaklasser för hundar och deras ägare ett ovanligt inslag, men i länder som USA och England kan du gå på lärarledda Doga-klasser. Där kombineras meditation, stretch och massage för de fyrbenta och tvåbenta yogisarna samtidigt som kontakten mellan dig och din hund stärks. Testa hemma? Kolla in boken Doga: Yoga for you and your dog.

Foto: www.everydayhealth.com

Nästa bild
Tantrum yoga

Tantrum yoga

Yogaformen som uppmanar deltagarna att skrika sig till bättre hälsa. Bakom konceptet står Los Angeles-baserade yogaprofilen Hemalayaa. Klasserna består av traditionell yoga med andningstekniker, fysiska positioner och meditation i kombination med att eleverna släpper på sina spänningar genom att skrika, stampa i golvet och slå sig för bröstet. Och precis som med barn som får utbrott så slutar det med att alla (förhoppningsvis) börjar skratta och känner avslappningen sprida sig i kroppen.

Foto: REX Features

Nästa bild
Skrattyoga

Skrattyoga

Du kanske inte alls känner för att skrika dig avslappnad. Vänd på steken och testa skrattyoga istället! Hasya Yoga eller ”Laugh for no reason” grundades av läkaren Madan Kataria i Indien 1995 och har därefter spridit sig runt om i världen. Lekfulla skrattövningar i grupp på en halv till ett par minuter varvas med djupandning och kroppsrörelser för att sträcka ut och mjuka upp kroppen.

 

Foto: www.laughteryoga.org

Nästa bild
Yoga rave!

Yoga rave!

Långsamma stretchövningar, guidad meditation och sen – party!  Yoga Rave-rörelsen startade i Argentina som ett sätt att inspirera ungdomar till att hålla sig borta från alkohol och droger – i en rolig och avslappnad miljö.

Under festerna får deltagarna göra enkla yogaövningar varvat med den energiska dansen. Kombinationen musik, meditation och yoga är enligt arrangörerna väldigt kraftfull. Ofta serveras även alkoholfria drinkar och vegetariska snacks för den som behöver lite energipåfyllning mellan varven.

Foto: Art of Living

Nästa bild
Snowga

Snowga

Bikram och andra hot yoga-former har fått sin motpol. Snowga är precis som namnet antyder en yogaform som utövas i kyliga temperaturer, där snön täcker underlaget – gärna med snöskor på fötterna. Bylsiga vinterkläder och kyla gör dig kanske inte till ditt smidigaste jag, men naturupplevelsen (och tillfället att träna balans och koncentration) räcker lång väg – fråga bara alla de instagrammare som tillsammans postat snart 35 000 bilder under hashtag #snowga!  

Foto: www.brit.co

Nästa bild
Nakenyoga

Nakenyoga

Studion Bold & Naked i New York är inget för den pryda yogisen. Här finns klasser för enbart kvinnor eller män men även mixade – med den lilla twisten att alla är nakna. “Genom att ta av sig kläderna och praktisera yoga nakna kan våra elever (bokstavligt talat) skala bort maskerna de gömmer sig bakom hela dagarna”, menar studions grundare Joschi Schwarz och Monika Werner. Vågar du testa?

Foto: REX Features

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!