Rödljusterapi – mirakelkur eller bluff?
Jennifer Aniston, Chrissy Teigen och Victoria Beckham är bara några av de kändisar som har hoppat på trenden med rödljusterapi. Men håller den påstådda mirakelkuren verkligen vad den lovar?
Kändisar, hälsofantaster och till och med sportstjärnor har bidragit till rödljusterapins ökade popularitet. Problemet? Det är inte säkert att de ofta kostsamma behandlingarna har utlovad effekt.
Vad är rödljusterapi?
Rödljusterapi går ut på att exponera huden för rött ljus – en del av det spektrum av ljus som kommer från exempelvis solen och lampor.
Rödljusterapi marknadsförs som en bot mot flera hudproblem, såsom pigmentering, akne, rynkor, och så vidare. Det finns även de som påstår att det kan minska inflammation samt ha positiva effekter på både humör och sömnkvalité.
Behandlingen utförs antingen på salong eller hemma, med hjälp av bland annat mask eller så kallade rödljussängar.
Funkar rödljusterapi?
Rödljusterapins effekter är ett hett ämne just nu. Resultaten av några mindre studier har pekat på att det kan finnas fördelar med terapin, men det är ännu okänt hur effektiv den faktiskt är.
Enligt Cleveland Clinic menar de flesta experter att det inte går att veta huruvida rödljusterapi lever upp till förväntningarna – det behövs helt enkelt mer forskning på området. I dagsläget finns det inte tillräckligt med bevis för att det skulle fungera.
Jessica Norrbom, doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, instämmer i detta:
“Det är inte är farligt att prova, men att förväntningarna bör vara realistiska. Effekterna verkar mer vara kopplade till placebo, där man känner sig bättre och piggare för att man tror att terapin fungerar”, säger hon i Efter fem.