Hälsa

Så håller du igång löpningen i vinter – 9 tips för att träna i kyla

Att sommaren är över betyder inte att du behöver lägga löparskorna på hyllan, eller flytta in löppasset till springbandet för den delen. Att träna eller springa utomhus året om kommer med en rad hälsofördelar så som frisk luft och extra D-vitamin. Här listar Metro Mode nio tips för dig som vill hålla igång löpningen när kylan slår till. 

Foto: Pexels

Nu när vi ska undvika gym så finns det ännu fler starka motiv till varför vi ska utföra våra träningspass utanför gymmet – varför inte fånga dagsljuset på lunchrasten under en skön löptur? För du behöver faktiskt inte sluta med dina löprundor utomhus även när vintern kommer; här är 9 grymma tips!

1. Investera i bra funktionskläder

Varma och bra funktionskläder är a och o för att du ska pallra dig ut i kylan och checka av träningspass i vinter – när soffan ser extra härlig ut att krypa ner i. Investera i bra funktionskläder som är anpassade för kyla och håller allt från hård vind till snö och regn på säkert avstånd.

2. Satsa på broddar

När isen lägger sig på marken är den förrädisk och du behöver därför bra broddar på skorna för att undvika fall och skador. Det finns speciella broddar som är framtagna för just löpning så scanna marknaden på alternativ som passar just dig.

3. Ta vara på ljuset

Om vintern är det extra smart att förlägga träningspasset till lunchrasten för att få dagsljus, och då är löpningen perfekt eftersom du kan göra det i princip var som helst. Du får dessutom rensa tankarna samt insupa frisk luft och fylla på D-vitaminförrådet – en riktig win-win!

4. Värm upp kroppen 

När kylan slår till blir vi ofta extra stela. Glöm därför inte att värma upp kroppen och musklerna innan du ger dig ut på en löprunda eller annat träningspass i vinter.

5. Glöm inte vattnet

Ett tips är att ta med ett vätskeband med vatten när du löptränar, även på kortare rundor.

6. Planera in träningen

Kolla igenom kalendern varje söndag för att se var det passar bäst att lägga in träningen. Om du inte kan klämma in ett pass på lunchen så är ett tips att se till att få den gjord på morgonen eller precis efter jobbet, annars är det lätt att vi struntar i det. Vi behöver avsätta tid för träningen för att den ska prioriteras och för många fungerar det bäst att ha den med i planeringen.

7. Håll motivationen uppe med mål

Känner du igen de där perioderna då man enkelt checkar av fem till sex pass i veckan under flera månader – för att sedan inte träna alls under en lika lång period? Det är självklart riktigt tufft för kroppen och det finns många sätt som är mer hälsosamma och långsiktiga. För att hålla motivationen uppe året runt kan du sätta upp tydliga mål med träningen för att hålla dig motiverad. Om du gillar att springa långt så kan du till exempel ha som mål att varje år springa ett nytt marathon i en ny stad som du tidigare inte har besökt – ett säkert sätt att hålla uppe motionen efter att pandemin är över!

8. Börja träningsdejta

Det är nämligen en riktig motivationshöjare att träna tillsammans med en kompis. Har du ingen lämplig träningskompis så efterlys en på sociala medier i någon löp eller träningsgrupp. Det är nästan omöjligt att känna sig opepp på ett pass när man vet att en härlig vän väntar – dessutom kan ni både hålla avståndet och umgås utomhus under hela tiden!

9. Underhåll dig med poddar 

Det finns inget bättre än vetskapen om att ett nytt avsnitt av favoritpodden landat lagom till löprundan. Nätet myllrar av spännande, intressanta och underhållande poddar som bara väntar på dig. Träningspasset blir så mycket roligare med en härlig podd i öronen. Testa så får du se!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!