Hälsa

Så hanterar du en kontrollerande svärmor – 10 tips

Upplever du att din svärmor ständigt kritiserar dig eller försöker kontrollera ditt liv? Här är tipsen som hjälper dig att hantera situationen.

Foto: Monster in Law

En kontrollerande svärmor kan ge upphov till en mängd problem. Klassiska exempel på en svärmor som går över gränsen är att hon kritiserar dig inför din partner och era barn, får dig att känna att du inte är god nog åt din partner, eller lägger sig i era liv på ett oacceptabelt sätt.

Känner du igen dig? Så här löser du problemen.

1. Ta ett steg tillbaka

Först och främst behöver du utvärdera situationen i lugn och ro, så att du kan komma fram till det bästa tillvägagångssättet för att lösa problemen. Skriv en lista över det du upplevt som problematiskt och tillåt dig att känna alla känslor, så att du sedan kan gå vidare.

2. Försök att se saker och ting ur din svärmors perspektiv

Kan din svärmors kontrollbehov bero på ett problem mellan henne och din partner? Är det möjligt att hon känner sig avskärmad från hen? Om detta är fallet är det upp till din partner att reparera skadan. Kanske finns det någon annan anledning till att hon beter sig som hon gör? Försök se objektivt på saken.

3. Utvärdera ditt eget beteende

Se över ditt eget handlande. Hur skulle det te sig för en person som ser situationen utifrån? Finns det något du själv har gjort som kan ha framkallat en negativ reaktion hos din svärmor?

4. Sänk dina förväntningar

Tyvärr kan inte alla ha en fantastisk relation till sin svärmor. Kanske är det enda realistiska i ert fall att sänka förväntningarna? Kan du istället sikta på att ha en respektfull, om än något sval relation?

5. Lär dig att acceptera att du inte alltid har deras godkännande

Det kan vara en befriande känsla att inte bry sig om andras åsikter. När allt kommer omkring så behöver du inte någon annans godkännande när det gäller dina val här i livet.

6. Var bestämd

Oavsett vad det handlar om, tumma inte på dina egna gränser. Du behöver inte alltid vara tillmötesgående, särskilt inte när det handlar om saker som du upplever som stora problem.

7. Sjunk inte till hennes nivå

Om din svärmor säger otrevliga saker, undvik att sjunka till hennes nivå. Försök att vara så objektiv som möjligt när ni diskuterar problem, även när du försvarar dig själv.

8. Ta inte kritik personligt

Visst kan du alltid överväga om din svärmors kritik har någon grund, men om den faktiskt inte är berättigad så kan du prova den här mentala övningen: Föreställ dig att hennes ord är inuti en vattenballong, som hon kastar på dig. Tänk dig sedan att vattenballongen rullar nedför din rygg, ner på marken och går sönder.

9. Hitta sätt att hantera din ilska på

Detta är en viktig punkt, eftersom frustrationen annars kan skada ditt äktenskap. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att hantera ilska på. Ett annat tips är att prata av dig med en kompis – överbelasta inte din partner med ständiga klagomål gällande dennes familj.

10. Begränsa ert umgänge

Om inget annat fungerar, försök att begränsa den tid som ni träffas. Hitta sätt att få lite ensamtid under familjesammankomster och sätt gränser – särskilt om din svärmors beteende har en negativ effekt på ditt mående eller ditt förhållande med din partner.

Källa: Psychology Today

Foto: Monster in Law

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!