Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Så har synen på onani förändrats

Skam och skuld är känslor som har präglat onani genom tiderna. Trots att vi genom åren blivit mer öppna och mer bildade kring onanins positiva hälsofördelar och fler känner sig bekväma med att använda sexleksaker, finns det fortfarande tabun och stigman kvar gällande sexuell njutning. Nedan kan du läsa om hur vår syn på sex och onani har förändrats genom åren.

Foto: Unsplash

År 1902 lanserades den första elektriska vibratorn, men det var först 1998, i serien Sex and the Citys avsnitt “The Turtle and the Hare”, som konsumenternas efterfrågan och öppenhet kring sexleksaker började ta fart på riktigt. Fem år senare, 2003, lanserade det svenska varumärket LELO sin allra första produkt – klitorisvibratorn LILY.

Gav inspiration till grekiska myter och statyer

Onani tros ha förekommit ungefär lika länge som mänskligheten själv och har avbildats redan i förhistoriska målningar. Egyptierna såg onanin som någonting magiskt och historiker menar att onani gett inspiration till både grekiska myter och statyer. Men sedan vände trenden, från att ha varit något vackert till att bli någonting fult och skamfilat.

En synd

I gamla testamentet ansågs onani vara en synd och karaktären Onan dödades som straff för sin att ha tillfredsställt sig själv. Den skamliga stämpeln onanin fick har hängt med i tusentals år. Så hur gick onanin från någonting skamligt till vad det är idag?

“Trots att människor ägnat sig åt självutforskande och njutning sedan tidernas begynnelse har det även i modern tid varit någonting som många gånger görs bakom stängda dörrar och ofta något skamfullt. Under de 20 år LELO funnits på marknaden har vi sett stora attitydförändringar kring onani – allt fler vågar lyfta ämnet och prata om de hälsofördelar onanin har, både fysiskt och psykiskt”, säger Jenny Peura, marknad- och kommunikationschef på LELO i Sverige.

Lily 3 Klitorisvibrator - Lelo KÖP

Lily 3 Klitorisvibrator - Lelo

Låt klitorisvibratorn LELO Lily 3 ge dina erogena zoner förtrollande lektioner så att du kommer i rätt stämmning. Njut av den diskreta blomsterdoften från knapparna på den kompakta sötnosen när du smeker din klitoris med magiska vibrationer.

Pris: 720 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Loki Wave 2 Prostata Massager - Lelo KÖP

Loki Wave 2 Prostata Massager - Lelo

Den busiga Loki Wave prostata massagern har flera knep för att tillfredsställa dig. Leksaken från LELO erbjuder läckra fingerliknande prostatalekar med sina vibrationer på toppen. Njut av att analen fylls upp av det blygsamma skaftet medan den flexibla yttre stimulatorn smeker perineum.

Pris: 2 495 kronor.

Finns i 3 olika färger!

KÖP

Nästa bild
Enigma Dual-Action Sonic Massager - Lelo KÖP

Enigma Dual-Action Sonic Massager - Lelo

Man skulle kunna tro att självaste Michelangelo har skulpterat denna Enigma dual-action massager från LELO, för den är formad så att den passar din kropp perfekt och träffar alla dina himmelska punkter på en gång. SenSonic-teknologin kommer skicka vågor av gudomlig njutning genom din klitoris, samtidigt som vibrationerna ger din g-punkt en intensiv massage. Det kan bara resultera i en sak – sensationella orgasmer.

Pris: 1 406 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sona 2 Cruise Lufttrycksvibrator - Lelo KÖP

Sona 2 Cruise Lufttrycksvibrator - Lelo

Ge dina njutbara solostunder den ultimata uppgraderingen med exklusiva, effektiva och eleganta LELO Sona 2 Cruise Lufttrycksvibrator.

Pris: 1 054 kronor.

Finns i 3 olika färger!

KÖP

Nästa bild
Hugo Prostatavibrator med Fjärrkontroll - Lelo KÖP

Hugo Prostatavibrator med Fjärrkontroll - Lelo

Vibratorn har två kraftfulla vibratorer, en som är placerad i skaftet och en som sitter i basen. På så sätt blir du stimulerad både invändigt och utvändigt kring mellangården, på en och samma samma gång. Hugo kommer med 6 intensiva vibrationsmönster + 2 SenseMotion-vibrationer, som alla kan styras med hjälp av den inkluderade fjärrkontrollen.

Pris: 1 671 kronor.

KÖP

Nästa bild
Soraya Wave Laddningsbar Vibrator - Lelo KÖP

Soraya Wave Laddningsbar Vibrator - Lelo

Är du tokig i Rabbitvibratorer och deras allsidiga stimulation? Vill du ta steget vidare till en riktig lyxmodell? Då är Soraya Wave från LELO den helt rätta vibratorn för dig.

Pris: 1 837 kronor.

KÖP

Nästa bild
F1S Blue Pleasure Console Masturbator - Lelo KÖP

F1S Blue Pleasure Console Masturbator - Lelo

Denna exstatiska penis sleeve har begåvats med dubbelt så mycket kraft som sin föregångare och 4 unikt designade program. Varje program har 7 olika vibrationsmönster som hjälper dig hitta fram till den perfekta orgasmen.

Pris: 1 832 kronor.

KÖP

Nästa bild
Smart Wand 2 Large Vibrator - Lelo KÖP

Smart Wand 2 Large Vibrator - Lelo

Unna dig själv något alldeles extra med lyxiga, uppgraderade Smart Wand 2. Den kan skryta med att ha en starkare motor, fler vibrationsmönster och ett stabilare handtag, samtidigt som batteriet varar längre än på föregångaren. Låt de ljuvliga vibrationerna stimulera dina yttre lustpunkter tills du kommer i svindlande extas, eller använd dem till en avslappnande kroppsmassage.

Pris: 1 595 kronor.

KÖP

Nästa bild
Personal Moisturizer Vattenbaserat Glidmedel - Lelo KÖP

Personal Moisturizer Vattenbaserat Glidmedel - Lelo

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!