Hälsa

Så hittar du tillbaka till glädjen när livet inte blev som planerat

Förluster är ofta svåra att hantera, oavsett om det handlar om en relation som tar slut, motgångar i karriären eller sviktande hälsa. Här är expertens bästa tips på hur du hittar tillbaka till glädjen när livet inte blev som du tänkt.

Foto: Unsplash

När ens vision om framtiden går om intet kan det vara svårt att föreställa sig hur man någonsin ska kunna känna sig glad igen. Här är psykologen Juliana Breines bästa tips på strategier som du kan använda sig av när saker och ting inte går som planerat.

1. Tillåt dig själv att sörja den framtid som gått förlorad

Sorg är inte alltid en följd av en närståendes död. När framtiden inte blev som vi trodde kan vi också uppleva sorg, och detta är något som vi behöver kännas vid. Att erkänna för sig själv att man har drabbats av en smärtsam förlust och förtjänar medkännande är ett första steg på vägen till att läka.

2. Undvik att idealisera andras liv

Det är lätt hänt att man jämför sig med andra efter en förlust. Om man har gjort slut med en partner kan det till exempel verka som om alla andra har lyckliga relationer.

I själva verket vet vi aldrig vad som pågår i andras liv, eftersom många människor hellre visar upp det positiva än det negativa. Forskning visar att detta ofta leder till att vi underskattar andras lidande, vilket gör att vi känner oss ännu mer ensamma och missnöjda med våra egna liv.

Kom ihåg att vi inte alltid vet hela sanningen om andras liv! Då blir du mer uppmärksam på andras problem, vilket gör att du kan stötta dem bättre, samtidigt som du känner dig mindre ensam om att uppleva motgångar.

3. Ta tillvara på ljusglimtarna

Låt dig själv sörja utan att försöka skynda på processen, men ge också utrymme åt glädje.

Om du har varit med om en förlust kan det vara svårt att känna entusiasm inför sådant som kändes roligt förut, men ibland kan vi finna glädje i nya aktiviteter, eller en djupare glädje i gamla intressen.

Forskning visar att vi mår bättre när vi tar tillvara på positiva upplevelser även om det handlar om något som enkelt som en god middag eller att vara ute i naturen – så försök leva i stunden och uppskatta den njutning som finns däri.

4. Hitta en ny vision om hur ett tillfredsställande liv kan se ut

Motgångar behöver inte endast ha negativa konsekvenser: ibland kan de faktiskt göra att livet känns mer meningsfullt.

Forskning visar att personer som ser livet som ett äventyr – där de själva är hjälten – är mer benägna att uppleva motgångar som positiva eftersom de hjälper dem att växa som personer, vilket gör att de sedan kan hjälpa andra. Detta ger dem en känsla av att deras liv har ett syfte, samt gör att de lättare återhämtar sig efter jobbiga händelser.

Detta koncept kallas på engelska för “Hero’s Journey”, en struktur som återfinns i många filmer och böcker.

Nya möjligheter till lycka

Sanningen är att även om vår vision om framtiden var tilltalande så finns det aldrig någon garanti när det kommer till lycka. När saker och ting inte går som planerat ger detta utrymme åt nya möjligheter, och dessa kan i sin tur leda till ett liv som i slutändan gör oss lyckligare än vi trodde var möjligt.

Källa: Psychology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!