Hälsa

Så mycket träning om dagen eliminerar (!) riskerna av för mycket stillasittande

Att en stillasittande livsstil är dåligt för hälsan (oavsett om du tränar) har du säkert läst både en och två gånger – bland annat hos oss! Men nu visar forskning att tillräckligt med motion gör att du faktiskt kan sitta stilla under längre perioder, utan att din hälsa påverkas negativt.

Foto: Arthur Elgort/Conde Nast/Contour/Getty Images
Källa: Svt.se

Att sitta stilla framför en skärm större delen av dagarna har kallats “den nya rökningen” och kopplats till ökad risk för bland annat bukfetma, depression, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes – oavsett om vi tränar några gånger i veckan. Att sträcka på kroppen en gång i halvtimmen och att ha ett höjbart skrivbord är två sätt att bryta långa stillasittande perioder. Det kan i sin tur, i kombination med 20 minuters daglig fysisk aktivitet motsvarande raska promenader eller cykelturer, minska risken för både sjuklighet och för tidig död.

Nu har forskning även kunnat visa att om du ökar upp träningsnivån till 60 minuters fysisk aktivitet på medelintensiv nivå om dagen så försvinner de negativa riskerna med långvarigt stillasittande helt, resultat som presenterades i en översiktsstudie i The Lancet 2016. Forskarna kartlade över en miljon människors aktivitetsvanor

– De som var fysiskt aktiva minst en timme varje dag hade ingen ökad risk för dödlighet i vare sig hjärt- och kärlsjukdom eller cancer, även om de sedan satt stilla i åtta timmar varje dag, säger studiens huvudförfattare professor Ulf Ekelund till Svt.

Du verkar dock inte behöva riva av 60 minuters träning på en och samma gång för att få de fina hälsofördelarna. Enligt forskarna tyder mycket på att promenaderna, löpturerna och cyklingen kan delas upp under dagen. Dags att få med kollegorna på lunchpromenad – och din partner på en kvällstur redan imorgon?

Läs också: Minska din stress, må bättre och bli mer produktiv på jobbet – allt du behöver är att ta en paus

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!