Hälsa

Minska din stress, må bättre på jobbet och bli mer produktiv – allt du behöver är att ta en paus

Att stirra in i datorskärmen tills ögonen går i kors är varken hälsosamt eller jobbeffektivt – du tappar fokus, stressen ökar och kroppen mår dåligt av för långa stillasittande perioder. Nyckeln till att må bra på jobbet (och i resten av livet) är att börja ta regelbundna pauser och att introducera några sköna återhämtningsövningar i din dagliga rutin.

Foto: Tom Merton / Hoxton /IBL Bildbyrå & Jiří Wagner / Unsplash

För att kroppen ska orka med långa arbetsdagar och en ständig ström av intryck från olika medier är det viktigt – eller snarare livsnödvändigt – att hitta sätt att återhämta sig. Även om det under en stressig dag känns lockande att kasta i sig lunchen vid skrivbordet (blint stirrandes in i skärmen) så är det precis i dessa tillfällen som de små korta pauserna gör störst skillnad. Genom att pausa en stund, det kan räcka med en promenad genom kontoret, lite frisk luft ute på altanen eller några snabba rörlighetsövningar, kommer du att återfå fokus, bli piggare och mer produktiv – kroppen och hjärnan håller dessutom längre när du ger dem lite rörelse och tid att återhämta sig.

– Stillasittande betyder muskulär inaktivitet i de stora muskelgrupperna, men det räcker inte att träna hårt några gånger i veckan för att kompensera. Stillasittandet måste brytas när det pågår och mikropauser på bara några sekunder kan räcka, säger Lisa Flink som driver Creo Hälsa tillsammans med Camilla Oldberg.

Creo Hälsa och yogatjänsten Yogobe har tillsammans skapat onlineverktyget Pausa Smart som erbjuder 3-15 minuter långa sekvenser med rörelser, andnings- och mindfulnessövningar som minskar spänningar i axlar, rygg och nacke, ger ökad energi, lindrar huvudvärk, fungerar avstressande och gör dig till en gladare och mer tillfreds person. 

Här nedanför hittar du en av de sköna rörelsesekvenserna med fokus på ryggen, som du enkelt kan köra på kontoret eller hemma. Sätt ett alarm och se till att få med dig kollegorna!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!