Hälsa

Så påverkas din kropp av att titta på din telefon och dator

Vi spenderar otroligt mycket tid på att stirra in i skärmar – vi sitter framför datorn, vi kollar mobilen och så tittar vi på en serie för att avsluta dagen. Tiden vi spenderar framför våra skärmar påverkar vår kropp kanske mer än vad du tror. Skärmarna är faktiskt riktigt dåliga för vår kropp.

Foto: Unsplash

1. Du får torra och irriterade ögon
Om du är en av dem som jobbar framför en dator hela dagarna har du förmodligen märkt att dina ögon känns väldigt torra när du går hem för dagen. Det beror på att ljuset från skärmarna gör så att du blinkar mindre och blinkar du inte tillräckligt ofta blir dina ögon torra och du ser suddigare. Vi tenderar att hålla mobilen 20 – 30 centimeter i från vårt ansikte vilket också gör att vi omedvetet blinkar mindre. Vill eller kan du inte dra ner på din skärmtid? Se till att ha ögondroppar nära till hands.

2. Huvudvärk
Du kanske har märkt att du får ont i huvudet när du sitter framför datorn eller kollar Instagram? Det beror på att du sitter oftast väldigt nära skärmarna och därför måste dina ögon hela tiden omfokusera. Ögonen måste anstränga sig väldigt mycket vilket gör att du får ont i huvudet.

3. Smärtor i nacke och rygg
Låt oss gissa, du tittar förmodligen ner på din telefon istället för att ta upp telefonen till dina ögon? Precis som alla andra gör. Ditt huvud väger ungefär 4 – 5 kilo vilket är en stor påfrestning på din nacke. Resultatet blir att du får dålig hållning, ömmande rygg och nacke.

4. Du blir åksjuk
Ja, du kan faktiskt känna dig åksjuk när du har tittat på telefonen för länge. Du har kanske varit med om att du känt dig yr, illamående och fått ont i huvudet efter. Då har du fått “cyber sickness” eller digital åksjuka som det också kallas. Det är när du snabbt skrollar genom ditt flöde som du kan bli åksjuk.

Varför blir du åksjuk? Steven Rauch, Professor i otolaryngologi vid Harvard Medical School, menar att det beror på att dina sinnen blandas ihop och blir röriga. Det är främst ditt balanassinne som gör att du blir åksjuk. Balanssinnet fungerar lite annorlunda jämfört med dina övriga sinnen, det har en massa ingångar och när någon av ingångarna slutar fungera blir du åksjuk.

Du blir av med detta genom att ta uppehåll från din skärm. Ta pauser, titta åt sidan och fokusera på någonting annat.

5. Depression
Inte nog med att våra ögon blir torra och att vi kan kännas oss sjuka så kan vi faktiskt bli deprimerade av att spendera för mycket tid vid våra skärmar. Forskare försökte rekonstruera människors sträcktittande på tv innan de går och lägger sig på labbmöss för att se hur de påverkades av det. Mössen blev utsatta för tre och en halv timmes ljus följt av tre och en halv timmes mörker. Efter några veckor kunde forskarna se att mössen hade fått tydliga symptom på depression och ökade nivåer av stresshormonet kortisol.

En annan svensk studie gjord på 4 100 män och kvinnor i åldrarna 20 – 24 visade att de personer som ständigt var uppkopplade mådde sämre än de som inte var det. De kvinnor som satt vid datorn flera timmar i sträck hade en ökad risk att drabbas av sömnlöshet, stress och depression.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!