Hälsa

Så ska du träna under menscykelns olika faser för att må bra och få bästa träningsresultaten

Brukar du känna av hur kroppen reagerar olika på din träning beroende på vilken tid i månaden det är? Det är inte konstigt – din menscykel och alla hormoner som är kopplade till de olika faserna påverkar kroppen på flera sätt. Och genom att träna med din menscykel, istället för mot, så kommer du både få ut mer av träningen och ha roligare medan du svettas.   

Foto: Camera Press / Oly Barnsley

Procyklisk träning, det vill säga att träna i enlighet med sin menscykel, är ett hälsosamt sätt att ta hand om sin kropp (och få bra träningsresultat på köpet). Två exempel är att kroppen verkar svara bättre på styrketräning under menscykelns första fas (follikelfasen) medan konditionsträning kan fungera bättre under andra halvan (lutealfasen).

Här nedanför hittar du tips på vilka träningsformer som generellt sätt funkar bäst under de olika faserna – och vad du ska tänka på för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

Fas 1: Follikelfasen
Under cykelns första fas är kroppen ofta mer tålig och har lättare att bygga mycket muskler. Nu passar det extra bra att köra mycket styrketräning, gärna tunga lyft med skivstänger och hantlar. Här är fler anledningar till varför du som tjej ska träna tung styrketräning.

Fas 2: Lutealfasen
När du har haft ägglossning och progesteronnivåerna börjar stiga kan du lasta av vikterna och fokusera på högintensiv konditionsträning, som löpning, spinning eller HIIT-och tabatapass på gymmet. Progesteron stimulerar fettförbränning, det gör att den fettförbrännande effekten kan vara större under lutealfasen. Här hittar du vår guide till att springa intervaller.

Fas 2: Sista tiden innan mens
Den sista veckan innan du får mens (en del av lutealfasen) minskar nivåerna av både östrogen och progesteron. Studier har visat att risken för skador ökar under den här perioden, så du som vill vara på säkra sidan kan undvika mer komplicerad koordinationsträning och istället ägna dig åt  åt repetitiv och tekniskt enklare träning som simning eller distanslöpning.

Under mensen
Många känner sig trötta och orkeslösa i samband med mensens start och de första dagarna av mensen. Lyssna på din kropp om den behöver vila. Om du orkar röra på dig kan träningen vara effektivt mot både mensvärk och nedstämdhet.

Fakta sammanställd av menskoppstillverkaren Lunette.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!