Hälsa

“Jag har också dåliga dagar” – och 4 andra saker du ALDRIG ska säga till din vän som mår psykiskt dåligt

Psykisk ohälsa är fortfarande ett tabubelagt och missförstått ämne i vårt samhälle, vilket gör att många mår dåligt i det tysta för att undvika att mötas av nedsättande kommentarer. Och även om du absolut inte menar att förminska din deprimerade eller utbrända väns känslor, så finns det saker du inte ska säga (hur goda råd du än tycker att du har). 

Foto: Pexels

Purewow.com har sammanställt en lista på fem vanliga kommenterar som många som lider av psykisk ohälsa får höra av sina vänner och andra personer i sin närhet, sannolikt i all välmening – men som har motsatt effekt.

1. “Jag förstår dig. Jag har också haft jobbiga dagar.”

Du försöker få din vän att känna sig sedd och förstådd, men om du inte har en egen kliniskt fastställd depression så kan hon tolka det som om du förminskar hennes känslor. Tänk på det så här: om någon sa till dig att hon legat på sjukhus med blindtarmsinflammation så skulle du inte svara att du också hade magont igår. Du behöver inte jämföra smärtor utan säg istället att du är ledsen över att hon känner som hon gör och att du finns där när helst hon behöver prata.

2. “Vad som än händer så försöker jag alltid tänka på alla bra saker jag har i mitt liv.”

För en frisk person kan ett peppande samtal vara precis vad som behövs för att vända en dålig dag till det positiva. Men för en person med klinisk depression så blir det lamslående och överväldigande att tänka på alla i världen som mår dåligt, för att inte nämna hur otacksam man kan känna sig. Depression är en psykisk sjukdom som kan drabba vem som helst, oavsett vilket liv man lever och vilken bakgrund man kommer från.

3. “Har du testat att träna, ändra din kost eller sova mer?”

Din vän vill inte vara deprimerad, så med största sannolikhet har hon redan testat allt hon orkar för att försöka må bättre (om hon har energi till att göra något överhuvudtaget). Det är inte läge att lämna över långa att-göra-listor med tips på saker som kan få henne att må bättre. Börja med att se till att hon har professionell samtalshjälp och se till att finnas där när hon är tillräckligt stark igen för till exempel promenader ute i friska luften.

4. “Kom igen nu, du kommer ur det!”

Att uppmuntra din vän till att ta sig samman kan kännas som uppvaknandet hon behöver – med depression fungerar inte på det sättet. Det kan ta månader eller till och med år av att testa olika behandlingsalternativ innan hon känner sig som sig själv igen. Istället för att hoppas att din väns depression ska försvinna som ett dåligt humör, tänk på den som en sjukdom som kräver vila och behandling.

5. “Är du säker på att det inte bara är i ditt huvud?”

Ha tålamod och förståelse under tiden din vän hanterar sin sjukdom. Att vara där, med ett lugnt och medlidsamt stöd, är den bästa hjälpen du kan ge.

Källa: Purewow.com

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!