Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Sex av tio äter kosttillskott – men behövs det egentligen?

60 procent av svenskarna äter kosttillskott, samtidigt som många uppger att de inte vet om det behövs. Hur ligger det egentligen till?

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan sex av tio svenskar använder kosttillskott – trots att nästan hälften är osäkra på om de verkligen behöver ta de tillskott som de tar.

Undersökningen visar även att nästan hälften av de som regelbundet tar kosttillskott tror att de lika gärna hade kunnat ändra kosten för att få i sig viktiga näringsämnen, och majoriteten – 81 % – tror att de kan få i sig de näringsämnen de behöver genom sin kost.

“Äta allsidigt räcker för många”

Annika Svedberg, chefsapotekare hos Apotek Hjärtat, bekräftar att de allra flesta kan få i sig de näringsämnen de behöver genom kosten. I undantagsfall kan man dock ta komplettera med kosttillskott:

“För många räcker det med att äta allsidigt för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Det kan handla om tillskott med folsyra och järn i samband med graviditet, eller extra kalcium som fyller på depåerna när man blir äldre”, säger Svedberg.

“Väljer du bort viss kost eller är matallergiker kan det vara bra att komplettera med extra omega-3 eller specifika vitaminer och mineraler för att säkra upp att du får i dig det du behöver för att må bra”, tillägger hon.

Sifo-undersökningens resultat i korthet:
• Närmare sex av tio (58 procent) uppger att de tar kosttillskott regelbundet (29 procent) eller ibland (29 procent). 
• Närmare hälften, 47 procent, av respondenterna som uppger att de konsumerar kosttillskott vet inte om de verkligen behöver ta de tillskott som de tar. 
• 46 procent av de som regelbundet tar kosttillskott tror att de hade kunnat ändra sin kost för att få i sig viktiga näringsämnen. 
• 81 procent av respondenterna svarar att de tror sig få i sig de näringsämnen de behöver genom kosten. 
• Att Googla är det vanligaste sättet att hitta information och få rådgivning om kosttillskott (38 procent). Därefter är det vanligt att vända sig till 1177 (25 procent), sitt apotek (25 procent) och sin vårdcentral (20 procent). 
• Vanligast är det att man tar vitaminer, detta uppger hälften av de tillfrågade som tar tillskott. Multivitamin är även vanligt förekommande, detta uppger 39 procent. 

Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st KÖP

Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st

Pris: 69 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hjärtats Folsyra 100 st KÖP

Hjärtats Folsyra 100 st

Pris: 49 kronor.

KÖP

Nästa bild
Niferex kapsel 100 mg 50 st KÖP

Niferex kapsel 100 mg 50 st

Järntabletter

Pris: 131 kronor.

KÖP

Nästa bild
Elexir Kalcium 120 tabletter KÖP

Elexir Kalcium 120 tabletter

Pris: 119 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hjärtats Omega-3 Forte 120 st KÖP

Hjärtats Omega-3 Forte 120 st

Pris: 109 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hjärtats Vitamin D Forte 20 µg 100 st KÖP

Hjärtats Vitamin D Forte 20 µg 100 st

Pris: 59 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!