Hälsa

Studie: Det viktigaste för ett lyckligt liv är dina vänner

Det finns mycket som är viktigt för att vi människor ska känna oss nöjda med livet. En jämn balans mellan träning och vila, bra kost och sömn är ett framgångsrecept som många länge trott var det enda. Nu finns det däremot forskning som visar att det är bra relationer som är nyckeln till ett lyckligt och hälsosamt liv

Foto: Unsplash

Flera studier visar att det sociala i livet är det allra viktigast för vårt välmående. En studie från Harvard har dessutom kommit fram till att de som är lyckligast och mest hälsosamma är de som har många bra relationer i sitt liv. De som hade dåliga relationer eller helt saknade ett socialt liv visade sig dö tidigare än de som hade goda relationer.

Studien, som gjordes på mer än 600 personer under hela 75 års tid, kom också fram till att de bra relationerna också hade en positiv effekt på den fysiska hälsan. Det beror på att den som har någon att prata med om sådant som känns jobbigt får möjlighet att ventilera ut sin stress. Den som inte har möjligheten att prata ut med någon om sina problem riskerar istället att konstant gå runt med spänningar på grund av stressen. Om stresshormonernas nivåer jämt är höga kan det dessutom leda till kroniska inflammationer i kroppen.

Robert Waldinger, forskningsledare på Harvard Study of Adult Development, förklarar att bra relationer är mätbart med allt vi annars ser som ingredienser till ett hälsosamt och glatt liv.

– Relationer är superviktiga, det kan mäta sig med att inte röka, träna, äta bra och inte använda droger, berättar han.

Summan av kardemumman – ta hand om dina vänner och din familj så får ni alla må bra och vara lyckliga!

Källa: SvD

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!