Hälsa

Studie: Husdjur kan göra underverk för din hälsa

Visste du att ett husdjur kan göra underverk både för humöret och hälsan? En studie visar vilken effekt våra husdjur faktiskt har på oss och det har visat sig att fördelarna är många!

Foto: Unsplash

Det krävs faktiskt bara 15 minuters sällskap med ett djur för att din kropp ska reagera positivt. Studier har visat att stresshormonet kortisol minskar och att produktionen av humörhöjande serotonin skjuter i höjden! Det gäller dessutom allt från fyrtfota vänner till fiskar i akvarium.

Fördelar för fysisk hälsa

I en undersökning analyserade forskare hälsostatusen hos 240 gifta par. Det visade sig då att paren med husdjur hade lägre blodtryck än övriga. Djur kräver omsorg, som ofta resulterar i fysisk aktivitet, något som forskare även tror kan vara en bidragande orsak till att djurägare även har lägre nivåer av skadligt kolesterol och fetter i blodet.

Hundägare tenderar att vara mer fysisk aktiva och mindre överviktiga är personer som inte har hund. 30 minuters promenad om dagen räcker för att täcka behovet av rörelse. Många hundar kan dessutom känna ett blodsockerfall hos sin husse eller matte innan personen själv märker av det, något som kan vara en klar fördel för personer med diabetes.

Påverkar vår mentala hälsa

Många studier har också visat att djur kan påverka vår mentala hälsa. Villkorslös kärlek, lojalitet och ett socialt intresse är några av djurens egenskaper bakom effekten, tror forskarna. Med en katt i huset har forskare även noterat att svårt sjuka blir mindre deprimerade och får färre utbrott, då katten verkar leda till en mer rofylld närvaro. Ett husdjur motverkar dessutom ensamhet på flera plan. Husdjuret är ett sällskap i sig, och exempelvis hundägare tar ofta kontakt med varandra ute på promenader.

Kan motverka allergi

Barn som växer upp i hem med husdjur löper dessutom mindre risk att utveckla allergier. Studier har visat att de har ett bättre immunförsvar, något som skapar förutsättningar för ett långt och friskt liv. Allergi mot hund och katt är vanligt, men barn som exponeras tidigt i livet för just katter löper mindre risk att utveckla astma och allergi senare i livet. Undantaget är barn vars mödrar har kattallergi, då ökar istället risken att utveckla samma reaktioner om de träffar katter under spädbarnstiden.

Källa: Web MD

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!