Hälsa

Studie: Kvinnor som lever nära naturen – mår bättre och lever längre

Bor du omgiven av vacker natur? Då kan vi bara gratulera. Då får du nämligen dagligen en stor dos hälsofördelar gentemot de som bor i stadsmiljö. Så pass många att du faktiskt förlänger ditt liv. Låter detta för bra för att vara sant, så måste du ta en titt på den här omfattade studien som följde över 100 000 kvinnor under åtta år och fick fram bevis på att närheten till naturen förlänger liv.

En omfattande studie visar att kvinnor som lever nära naturen och därmed ofta vistas i den – lever längre. Resultaten i studien visar att naturliga miljöer bidrar till att minska stressen samt öka den fysiska men också sociala aktiviteten som bevisat får människor att hålla sig friska längre.

Syftet med studien var att få bättre insikter om förhållandet mellan vart man lever och dödlighet. Forskningen genomfördes bara på kvinnor så därför kan man bara uttala sig om dem och i studien medverkade hela 108 630 kvinnor som man följde under hela åtta år. Av samtliga medverkade i studien dog 8604 kvinnor under dessa år.

Faktorer som ålder, livsstil, rökning och socioekonomisk status tog man hänsyn till under studien där man i resultaten såg att de kvinnor som bodde mitt i naturen (eller med den 250 meter från hemmet) hade en 12 % lägre risk att drabbas av en tillfällig död.

I studien slår man fast vid att närhet till skog, natur och grönområden är viktiga komponenter för hälsan och framförallt i dessa moderna tider då fler och fler människor drar sig mot stadsområden. Studien visade även att de som bodde i staden var mindre aktiva än de som bodde nära naturen. Brist på fysisk och social aktivitet kan på sikt leda till depression.

En fråga du bör ställa dig själv är hur mycket tid spenderar du ute i naturen varje dag? Om du vill leva ett hälsosamt (och långt liv) så rekommenderar forskarna i studien att du ska börja planera in lite tid i skog och mark varje dag.

Foto: Unsplash 
Källa: Goodhomedesign

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!