Hälsa

Träna tillsammans hela familjen – tipsen som får dina barn att gilla att röra på sig

Många av våra starkaste vanor föds redan i unga år. Att redan som liten få en bra relation till rörelse och träning lägger en viktig grund för barnens mentala och fysiska hälsa genom livet – och det behöver inte vara svårt att träna med sina barn. Vi bad träningsexperten och tvåbarnsmamman Terese Alvén att dela med sig av sina bästa tips för rolig vardagsrörelse för hela familjen.    

Rörelseglädje för vuxna och barn är ett viktigt ämne för Terese Alvén, som har skrivit flertalet böcker på temat. Foto: Privat & Lina Eidenberg Adamo

Hur ska man som föräldrar göra för att få sina barn att gilla fysisk aktivitet redan från tidig ålder?
– Barn gör som vuxna gör, så det bästa du som förälder kan göra är att själv vara aktiv och visa barnen med kroppsspråk, mimik och ord hur roligt och viktigt du tycker det är. Var närvarande och träna tillsammans med barnen, de behöver inte se på det som träning, det blir en lek, en aktiv sådan. Utgå från vad barnen tycker är roligast att göra när de rör på sig och använd din egen fantasi när du rör dig. Gör rörelsen till en naturlig del av livet, lika självklart som att borsta tänderna, säger Terese Alvén.

Och om barnen bara vill sitta vid datorn eller trycka på ipaden, hur kan man vända ett sådant stillasittande beteende?
– Använd skärmen till rörelse. Sök på “dansvideon”, “röris” eller liknande på YouTube. Eller om ni gillar tevespel, testa dansspel och träningsspel. Gillar barnen Gladiatorerna eller Mästarnas mästare? Inspireras från programmen och hitta på lekar därifrån. Sätt också regler ihop med barnet, kanske att man får sitta 20 eller 30 minuter vid skärmen, sedan gör ni något fysiskt ihop, kanske går ut till skogen, dansar till en bra låt eller liknande.

Terese tillsammans med barnen Charles och Tilde

Dina bästa tips till föräldrar som vill få in rörelse som en naturlig del i familjelivet? 
1. Sätt på dig rörelseglasögonen och leta möjligheter, allt från att gå i trappor, leka hinderbana med barnen, göra några utfall samtidigt som pastan kokar. Lek dig fram, det behöver inte vara så allvarligt och det finns inga rätt eller fel.

2. Låt också barnen vara med och bestämma, de har grymt bra fantasi och bara man börjar ge dem utrymme att använda den börjar den växa.

3. Att gå utomhus är ett bra sätt att få mer rörelse, inomhus är det lätt att bli stillasittande men öppna ytor ute eller en spännande skog – då går det knappt att vara stilla.

Du hittar Terese Alvéns populära träningsblogg på teresealven.se.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!