Hälsa

Yoga Girl: ”Så blir 2017 året då du lyckas med ‘yoga every damn day'”

Nyårslöfte och yoga är två ord som ofta nämns tillsammans den här tiden på året. Men hur taggad du än är den 31 december och hur hårt du än kör igång i början av januari så är det lätt att motivationen tryter redan när februari närmar sig. Låt 2017 bli året då du ändrar på det! Vi har pratat med Rachel ”Yoga Girl” Bråthén om hur du gör yogan till en del av ditt liv varje dag – utan att skapa press och ännu ett jobbigt måste.

Yogaeverydamnday_2

Kanske har du sett hashtagen #yogaeverydamnday på Yoga Girls populära Instagramkonto och suckat över hur omöjligt det skulle vara att få till de där yogapassen VARJE dag (du som knappt tar dig iväg till gymmet eller studion en gång i veckan). Men det fina är att det faktiskt inte behöver vara varken tidskrävande eller svårt. Och du behöver inte ens gå till en yogastudio. Vi tog en pratstund med Rachel, i samband med sverigelanseringen av hennes yoga-community oneOeight*, för att reda ut hur en stressig och fullbokad vardag går att kombinera med yoga – varje dag.

 

Vad betyder konceptet ”yoga every damn day” för dig?

– För mig betyder det att jag applicerar någon del av den yogiska livsstilen på mitt liv, varje dag. Det behöver inte vara timmeslånga och svettiga yogaklasser, men jag ser alltid till att ha en stund för mig själv, varje dag. Vissa dagar kan fem minuters meditation vara det enda tiden räcker till, andra dagar ett lätt stretchpass på morgonen… Du måste anpassa praktiken så att den fungerar för dig och dina behov, det är först då du kan göra yogan till en del av ditt vardagsliv.

 

Försök att styra iväg från uppfattningen att yoga måste se ut på ett visst sätt. Det finns inget som heter ”a good yogi”! Yogan måste följa strömmarna i ditt liv. När känslan av att dygnet har för få timmar är extra stark, rulla ut mattan och gör en kort grundande sekvens – och låt det räcka så. Och fem minuter leder gärna till en längre stund när du väl står där. Att ge dig själv tiden och utrymmet på mattan hjälper dig även att finna utrymme för balans i resten av livet.

Yoga girl

Vilka är dina bästa tips för hur jag kan ha yogan med mig även utanför mattan; på jobbet, bussen och när jag springer mellan möten?

– Det är här den riktiga yogan börjar! Många av andningsövningarna som vi gör på mattan är enkla att ta med var du än går. Och att lära sig att vara närvarande i nuet är ett fantastiskt sätt att hitta det vackra mitt i en stressig dag. Yoga lär oss också att verkligen lyssna på våra kroppar, något som är så värdefullt i den dagliga stressen på jobbet och i familjelivet. Din kropp talar alltid om för dig vad den behöver! Lita på den, och lita på att din yogapraktik tar dig dit du behöver gå.

 

Läs också: Guide till hur du sätter hållbara hälsolöften inför 2017

 

*OneOeight.com är världens största crowdfundade yogaplattform, skapad för att främja personlig utveckling, hälsa och självläkning, genom yoga. Bakom initiativet står svenska Rachel Bråthén, känd som Yoga Girl, med 2 miljoner följare på sociala medier. OneOeight Sweden öppnar sitt första yogacenter under sommaren 2017. Läs mer på oneoeight.se.

 

Foto: Wilhelm Öhman/@mynorthernlife & Instagram/@yoga_girl

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!