Artikeln innehåller annonslänkar
Home

5 tips för att organisera hemma som du kan sno från “The Home Edit” på Netflix

Oavsett hur vi bor är struktur något vi behöver för att underlätta i vardagen. Något vi lätt bortprioriterar är dock att organisera hemma. Man skriver upp det på sin “att göra”-lista men ofta får det sedan stå kvar där utan att bockas av. Men tack vare Netflix-serien Get Organized With The Home Edit har vi hittat 5 tips som hjälper dig att organisera hemma som kommer göra att du sparar så mycket tid i framtiden!

Foto: Unsplash, Clas Ohlson

Clea Shearer och Joanna Teplin är grundarna av företaget The Home Edit, har beskrivits som “the fairy godmothers of home organizing” och är även huvudpersonerna i nya serien Get Organized With The Home Edit. Tillsammans har de uppfunnit ett system för att organisera som är smart, hållbart och snyggt! The Everygirl har listat 5 tips som de lärt sig av serien och som kommer göra stor skillnad för ditt hem – du hittar dem här nedanför!

Läs även: Finaste förvaringen! 18 trendiga detaljer som skapar ordning hemma 

1. Sätt upp mål och prata om dem innan du startar

Det viktigaste att börja med är att sätta mål. Vad i din vardagliga rutin tar mest tid och vad behöver underlättas? Oavsett om du bor ensam eller tillsammans med någon är det viktigt att komma fram till vilka rutiner som behöver prioriteras. Du behöver hitta en plan som passar dina behov. Om du gillar att byta jacka varje dag, se till att dina jackor får en tillgänglig plats med stort utrymme för att slippa en kaosartad hall. Om du dammsuger ofta hemma, låt dammsugaren få en lättillgänglig plats i städskåpet. Att organisera dina utrymmen runt dina dagliga rutiner gör att ditt system kommer att bli hållbart.

2. Rensa bort allt du inte använder

Innan du börjar din process med att organisera, inventera vad du faktiskt använder och inte. Det du inte använder gör du dig av med. Låt inte de prylarna stå i en “släng-låda” i hallen eller i ett undangömt förråd. Börja med att riva ut allt från lådan och gå igenom alla prylar. Börja kategorisera varje liten pryl och var ärlig mot dig själv. Om du inte behöver ett föremål, använt det eller älskar det just nu bör det vara ett tecken på att du ska sluta hålla fast vid det. Låt föremålet gå och gör plats för andra saker du faktiskt älskar!

Läs också: Organisera och rensa som ett proffs – 4 tips vi lärt oss av Marie Kondo

3. Jobba med zoner i ditt hem

Enligt Joanna och Clea är zoner nyckeln till form och funktion. Ha tydliga zoner för dina prylar som gör det lätt för dig att hitta, men också för att ditt system ska fungera. När din zon börjar överflödas med prylar, då vet du att det är dags att ta tag i det och gå igenom det igen. Det blir en visuell påminnelse!

4. Använd behållare för att få mer utrymme

När man organiserar hemma brukar man ofta skylla på “för lite utrymme”, men du har mer utrymme än vad du tror! Använd istället olika behållare för dina produkter som hjälper dig att använda dig av höjden också. Exempel på behållare du kan investera i är lådor, korgar och genomskinliga behållare. Använd gärna etiketter för att lättare hitta bland dina prylar. Det kommer göra att du känner att alla dina saker har ett hem och du vet exakt vart de ska återvända till efter användning. Att ha genomskinliga förvaringslådor gör att du faktiskt ser vad du har och du kan omvärdera ditt behov av dem, medan dolda lådor och korgar kan göra att du glömmer av dem i exempelvis garderoben eller förrådet.

5. Organisering är alltid en pågående process

Att organisera hemma är inte en engångsgrej som du behöver göra en gång och sen är du klar. Det är en pågående process som du behöver underhålla. Se till att hålla koll på dina zoner och utvärdera dem. Ibland kan det till exempel vara så att du har gjort en zon för dina väskor i hallen som helt enkelt inte räcker till. Det blir för mycket och då behöver du organisera om och hitta en ny zon för dem. Stanna upp ibland och kolla vad det är som inte fungerar. Gå tillbaka till dina mål. Ibland ändrar vi rutiner och då behöver vi även ändra tillgängligheten för de föremålen. Men om du håller dig till dessa fem enkla steg, kommer du att kunna hålla en bra struktur hemma. Det är så värt det!

Källa: The Everygirl

Stapelbar transparent förvaringsbox - Åhléns KÖP

Stapelbar transparent förvaringsbox - Åhléns

Storlek 16 x 9,5 cm.

Pris: 59 kronor (45 kr för medlemmar).

KÖP

Nästa bild
Transparent förvaringsbox - Åhléns KÖP

Transparent förvaringsbox - Åhléns

Storlek: 25,6 x 9,5 cm.

Pris: 79 kronor (60 kr för medlemmar).

KÖP

Nästa bild
Förvaringsbox med 6 olika fack - Åhléns KÖP

Förvaringsbox med 6 olika fack - Åhléns

Pris: 249 kronor (187 kr för medlemmar).

KÖP

Nästa bild
Smyckesskrin i klarglas - H&M Home KÖP

Smyckesskrin i klarglas - H&M Home

Pris: 249 kronor.

KÖP

Nästa bild
Förvaringsställ - Åhléns KÖP

Förvaringsställ - Åhléns

Pris: 169 kronor (126 kr för medlemmar).

KÖP

Nästa bild
Bok: The Home Edit KÖP

Bok: The Home Edit

Pris: 247 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!