Home

Detta ska du tänka på när du bygger en köksö

Man brukar säga att köket är hemmets hjärta. Men även köket kan behöva en plats där det bultar rejält av social samvaro och matlagning. Nedan listar vi fyra saker du bör tänka på när du skapar en egen köksö!

Praktisk arbetsyta, läxläsning eller en plats för den snabba frukosten. En extra yta i köket är ofta något som behövs och att dessutom skapa en mittpunkt för hemmet som är både praktisk, multifunktionell och vacker, det går väl knappt att argumentera emot?

Hemmets mittpunkt

Öppna praktiska ytor och smarta lösningar är ett måste i det moderna hemmet och det svenska familjeföretaget Vedum Kök & Bad vittnar om hur köksön allt oftare ersätter den traditionella matplatsen. Samtidigt öppnar den upp för extra förvaring och arbetsyta. “Vi ser att köksön har utvecklats till att bli hemmets absoluta mittpunkt. I en längtan efter inredning som underlättar vår nya vardag, och som präglas av flexibla lösningar och stora valmöjligheter är köksön det kloka valet. Här kan hemmajobbaren sitta ergonomiskt, samtidigt som en plåt svalnar intill. Dessutom är det ett fint inslag som ger köket än mer personlighet”, säger Jenny Andersson, designansvarig på Vedum.

Skapa din egen köksö – fyra tips

Tänk till på förvaringen
Att fylla din köksö med olika lådsystem, hyllor och skåp hjälper dig att skapa ordning och reda i köket. Köksön kan sluka massor av förvaring, utan att förlora vare sig funktion eller stil. Glöm inte att förankra köksön i golvet för att förhindra tipprisk om du väljer lådor.

Anpassa efter arbetsflödet
Fundera på arbetsflödet i köket. Var vill du ställa av den varma plåten? I vilken del av köket passar det att barnen gör sina läxor? Vad behöver du snabbt komma åt, och vad kan gömmas undan? Varför inte göra en enkel skiss av arbetsflödet, för att verkligen planera in rätt sak på rätt plats! Se också till att det finns tillräckligt med fri yta runt köksön.

Multifunktionella ytor
En köksö med en integrerad sittdel gör att du kan alternera snabbt mellan köksbord och arbetsyta. Fundera också över vilka funktioner som saknas i det nuvarande köket – eller som du skulle vilja skapa plats till. En köksö kan givetvis innehålla funktioner som häll, ugn, ho och diskmaskin. Du väljer!

Det ligger i detaljerna!
Genom att addera personliga detaljer skapar du både karaktär och extra funktion till din köksö. Handtag och knoppar som även agerar krok för vardagens detaljer – smartare kan det inte bli. Tänk också lite extra på belysningen redan när du planerar din köksö. Du behöver ofta en kombination av bra arbetsbelysning och mysig stämningsbelysning.

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!