En industriell inredningsdröm på gotländska landsbygden
Ett spontant infall gjorde att arkitekten flyttade till Hablingbo och förvandlade ett 100-årigt hus till en industriell inredningsdröm.
Sommargäster som besöker Gotland förundras inte sällan över den förbluffande naturen och att människor tycks ha förvandlat allt från kyrkor, lador och fabriker till underbara sommarställen. Ett före detta lokstall i Hablingbo på sydvästra ön är ett exempel på detta. Om man följer en gammal landsväg, mitt ute bland åkrarna, kommer man så småningom till en ostörd tomt med ett vackert gammalt hus vars fasad av rostrött tegel och svart träraster runt entrén är sig lik från tiden när huset byggdes, för nästan 100 år sedan.
– Jag satt och surfade runt på Hemnet och letade egentligen efter en lägenhet i Stockholm när det här huset dök upp. Jag tyckte det var ashäftigt men när jag visade annonsen för Fanny tyckte hon att jag var galen.
Niklas Larsén och hans tjej Fanny hade precis fått sitt första barn och behövde flytta till något större. Ett tomt lokstall på den gotländska landsbygden stod inte precis på inköpslistan.
– Dels älskar jag projekt, men framförallt kändes det här som en chans man inte fick missa. Allt gick sjukt fort, jag ringde banken, fick lånelöfte, ringde mäklaren, fick veta att det redan fanns en köpare. Slängde ur mig att vi kunde ge mer, ringde ägaren som sa att han planerat att skriva två dagar senare. ‘Vi kan åka ner i morgon’, hasplade jag ur mig.” Sagt och gjort, efter helgen var huset deras.
HUSESYN
Här bor: Niklas, Fanny och barnen Ino 3,5 och Bill 1,5. Niklas jobbar som Architect/Head of creative development på MER.
Plats: Ett före detta lokstall i Hablingbo på sydvästra Gotland.
Storlek: 121 kvadratmeter och loft 10 kvadratmeter, fördelat på tre rum i öppen planlösning.
– Vi fick tillträde ungefär samtidigt som vi skulle vara föräldralediga så vi kunde åka ner och vara i huset ett par månader. Vintern blev vår som övergick i sommar. Det var rätt härligt att se hur allt började blomma och grönska runt huset. Vi boade in oss, pillade lite här och där och tog det rätt piano.
När de spontanköpte huset var planen att behålla det i två år för att sedan ha råd att köpa en större lägenhet i Stockholm, men det var lättare sagt än gjort.
– Vi kärade helt enkelt ner oss i det här stället, säger Niklas.
När de flyttade in var grunden i huset gjord med plåtinnertak och betonggolv men inte mycket mer än så.
– Från att i början stått och diskat inne på toaletten drog vi el, la väg, satte upp vajrar till loftet,
installerade golvvärme i hela huset, murade en köksö och installerade ett kök. Vi satte också in tvätt- och diskmaskin för att ha samma lyx som i stan och kunna använda huset året runt.
Den platsbyggda förvaringen och möblerna har Niklas som är arkitekt ritat själv och låtit gotländska Grötlingbo Möbelfabrik tillverka.
– Vi ville ha ett stort matbord för att kunna sitta många och sofforna är riktade mot varandra för att man ska umgås snarare än för att ligga och slappa som man gärna gör framför tv:n hemma i stan.
Generellt verkar huset vara anpassat för ett enklare liv. Garderoberna är mindre, prylarna färre.
– Vi har utgått från en grå palett, naturliga material och tagit in en naturlig form i inredningen. Vi ville behålla husets industriella charm men det vi tillade skulle å ena sidan inte ta bort det men inte heller framhäva. Istället för att sätta in möbler med rostiga detaljer så ritade vi till exempel matbord och soffor i en mycket mer avskalad och minimalistisk stil, och hängde upp stora rislampor istället för typiska industrilampor.
Färginslagen får naturen stå för.
– Det är enkelt att gå ut i skogen på tomten och gräva upp två, tre små träd att ställa in i rejäla terrakottakrukor inomhus. Det är schysst när det får kännas lite utomhusigt inne.
På den drygt 4500 kvadratmeter stora tomten upptas cirka två tredjedelar av skog som den senaste tiden har lättats upp.
– Skogen var väldigt fyrkantig men vi har tagit ner säkert 100 träd. Nu känns det mycket luftigare och vi har hittat päron- och andra fruktträd på tomten.
Fanny har själv delvis spenderat barndomen på Gotland eftersom hennes släkt bor nära området där stallet ligger. Sedan familjen flyttade hit har sonen Ino hunnit bli storebror och huset har börjat kännas färdigt.
– Det har varit perfekt med småbarn att inte behöva noja över bilvägar och vatten. Här kan de springa hur de vill. Att ha naturen, landsbygden och alla djur så här runt knuten har också känts kul att kunna ge och visa barnen. Man får mer respekt för det man äter och stadskidsen får lite förståelse för hur allt hänger ihop.
Det som drev Niklas till spontanköpet för ett gäng år sedan var projektlusten, men nu har det mesta fallit på plats.
– Det har varit härligt att ha ett ställe i ständig förändring men utan press. Ett projekt som tillåter en att vara kreativ när man känner för det, måla, bygga och fixa. Det var ett spontanköp, men ibland måste man bara köra och inte fundera så mycket.
Av: Antonia Wiklund, Houzz.se
Foto: Alexander White
För mer härlig inspiration:
5 strålande platser i solen där du kan njuta av vårljuset – inomhus
Världens läckraste trädkojor: 8 coola gömställen och krypin
Gör det själv: Vackra prydnadsböcker som förhöjer inredningen