Home

Handdukar och 4 andra saker du aldrig ska tvätta med sköljmedel

Sköljmedel gör visserligen kläderna mjuka och fräscha men det kan även förstöra de positiva egenskaperna hos vissa material. Vi listar fyra saker som du aldrig ska tvätta med sköljmedel.

Foto: Shutterstock

Det finns många goda anledningar till att vi tycker om att tvätta våra kläder med sköljmedel – tvätten blir mjuk, väldoftande och enklare att stryka.

Baksidan med denna hushållsprodukt är att den faktiskt är något av en miljöbov, då den innehåller kemikalier som är svåra att bryta ned. Dessa kemikaliers påverkan på både människor och natur är ännu helt kända eftersom det saknas vetenskaplig forskning kring detta, berättar kemiproffesorn Tuulia Hyötyläinen för Leva & Bo.

Om du trots allt vill använda sköljmedel så är det därför bäst att använda ett parfymfritt och miljömärkt sådant – men överväg att inte använda sköljmedel till barnens kläder över huvud taget.

Läs även: Därför skall du alltid tvätta kläder med ättika!

Det kan också vara bra att veta att det finns vissa saker där hemma som du aldrig ska tvätta med denna produkt. Här är fem saker som du aldrig ska tvätta med sköljmedel:

1. Vissa sportkläder

Använd inte sköljmedel när du tvättar sportkläder som är gjorda av den typ av material som absorberar svett från kroppen för att på så sätt hålla dig sval under träningen. Sköljmedel kan skapa en beläggning på materialet som fråntar det dess egenskaper.

2. Handdukar

Känns det som att dina badlakan och handdukar inte längre absorberar vätska lika effektivt? Sköljmedel kan påverka tygets förmåga att absorbera vatten, så om detta känns igen rekommenderar vi att du hoppar över det under några tvättar.

3. Brandsäkra tyger

Att använda sköljmedel när man tvättar plagg som är tillverkade av brandsäkra tyger – som vissa barnpyjamasar, till exempel – är ingen bra idé eftersom detta kan påverka de brandsäkra egenskaperna.

4. Mikrofiberdukar

Även när det gäller mikrofiberdukar så kan deras speciella egenskaper påverkas negativt av sköljmedel. Mikrofiber har intrikata trådar som gör att de är särskilt anpassade för att fånga upp damm och absorbera vätska, och användning av sköljmedel kan göra dem mindre effektiva.

5. Vattenavvisande material

Även här kan sköljmedel frånta materialet sina positiva egenskaper – i detta fall, sina vattenavvisande kvaliteter.

Ättika istället för sköljmedel

För dig som är ute efter ett miljövänligt och giftfritt alternativ till sköljmedel kan vi rekommendera husmorsknepet att istället använda sig av ättika. Ättika har en mjukgörande effekt på kläder och hjälper dessutom till att bevara plaggens färger. Ett extra plus är att den håller tvättmaskinen ren och fräsch!

Gör ditt eget giftfria sköljmedel

Läs om hur du gör ditt eget giftfria sköljmedel med ättika här.

Källa: Good Housekeeping

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!