Home

Hemarbetet är här för att stanna – 3 tips för hemmakontoret

Hemarbetet väntas fortsätta in i det nya året. Enligt en ny Sifo-undersökning kommer många fortsätta jobba hemifrån, precis som under förra året. Det vanligaste är att arbeta några dagar hemifrån varje vecka och vikten av ett mer varaktigt och smidigt hemmakontor blir därför av ännu större vikt.

Nyligen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att arbetsgivare som kan erbjuda hemarbete också ska göra det. 42 procent jobbade hemifrån under förra året och 41 procent väntas göra det under 2022.

I storstäderna är det ännu vanligare med hemarbete. I Stockholm har hela 60 procent arbetat hemifrån. “Pandemin är ännu inte över och de senaste årens hemarbete har förändrat hur vi arbetar framöver i hemmet. […] Det blir allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning”, säger Christina Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Även om nästan varannan i dagläget har en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma är det fortfarande 29 procent som inte har det. Många sitter och arbetar vid köksbordet vilket kan tyda på att de bor i trängre utrymmen och har svårare att få till hemmakontoret. Med bättre förvaringslösningar och nyttjande av ytor på rätt sätt kan man dock skapa smartare utrymmen och hemmakontor även i mindre hem.

3 tips för förvaringslösningar vid hemarbete

Ett flexibelt kontor bakom skjutdörrar 

Sätt upp skjutdörrar och gör ett litet rum i rummet – då får du en avgränsad, men rymlig kontorsplats, som inte kräver så mycket plats och där du kan arbeta ostört. Kontorsplatsen döljs dessutom när du stänger skjutdörrarna efter arbetsdagens slut. Är rummet litet kan spegeldörrar göra stor skillnad och ge en känsla av rymd och mer ljus i rummet.
Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor

Använd väggar till hyllsystem för förvaring åt kontorsmaterial. Alldeles för djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller ännu hellre utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.
Göm prylar bakom en gardin eller draperi

Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande för hemmakontoret. Göm grunda hyllor eller krokar bakom ditt favorittyg eller så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna, böcker och pappersdokument.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!