Home

Nio saker du absolut inte ska köra i diskmaskinen

Det finns många överflödiga hushållsmaskiner men diskmaskinen är inte en av dem! Det sparar enormt mycket tid i vardagen att kunna slänga in tallrikar och glas efter middagen och slippa stå där och svettas med diskborsten i högsta hugg. Men visste du att det finns flera saker som inte lämpar sig för diskmaskinen? Nedan listar vi vilka!

Foto: Unsplash

Under olika föremål kan man ofta hitta en liten symbol som visar om de tål att köras i diskmaskinen, detta kan gälla allt från mindre trädgårdsverktyg till leksaker. Men vilka saker är det vi ska undvika att slänga in?

Rivjärn och vitlökspress

Rivjärn och vitlökspress

Rester av mat tenderar att fastna i de små hålen i både rivjärn och vitlökspress. Diska istället för hand så är du säker på att du får bort alla matrester.

Nästa bild
Termosmuggar

Termosmuggar

Kommer det in fukt i det isolerande luftlagret mellan ut och insida så kommer termosmuggen att förlora förmågan att isolera. Vill du att muggen ska fortsätta hålla kaffet varmt bör du istället diska den för hand.

Nästa bild
Köksknivar

Köksknivar

Visste du att köksknivar blir slöa av att diskas i maskin? Det beror på att diskmedlet fräter på eggen och knivar som inte är rostfria kan dessutom börja rosta när de utsätts för värme, vatten och diskmedel.

Nästa bild
Föremål i aluminium

Föremål i aluminium

Vispar till köksmaskiner, köksredskap och annat i aluminium ska inte diskas i maskinen. Diskmedlet gör nämligen att metallen oxiderar och avger en svart eller grå färg som kan färga av sig på både mat och händer. Är olyckan redan framme kan man rengöra föremålet med lite matolja på ett kökspapper.

Nästa bild
Syltburkar med etikett

Syltburkar med etikett

Se alltid till att ta bort etiketter och prislappar innan du sätter in föremålet i maskinen. Annars riskerar du att lapparna lossnar inne i maskinen och tätar igen.

Nästa bild
Skärbräda i trä 

Skärbräda i trä 

Skärbrädor, och likaså andra föremål, i trä, hör inte hemma i diskmaskinen. Kombinationen av vatten och värme gör att träet riskerar att spricka, och det uppstår sedan lätt bakterier i sprickorna.

Nästa bild
Träslevar

Träslevar

Precis som skärbrädor i trä ska dessa alltid rengöras för hand.

Nästa bild
Gamla serviser

Gamla serviser

Handmålade arvegods och gamla serviser med gulddekor ska aldrig in i maskinen. Det finns nämligen en stor risk att kopparna bleknar och skavs. Om kopparna tål att tvättas i diskmaskin brukar det stå på undersidan.

Nästa bild
Gjutjärn

Gjutjärn

Varken grytor eller stekpannor i gjutjärn ska diskas i maskin. Diskmedel minskar nämligen grytans fettlager, något som leder till att maten bränner vid. Tvätta därför istället med varmt vatten, gnid med salt för att bli av med fläckar och smörj sedan in grytan med matolja.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!