Home

Så får du bort myror i trädgården – 6 husmorstips

Har din trädgård blivit invaderad av myror? Vi listar sex miljövänliga knep som hindrar myrorna från att göra sig hemmastadda.

Foto: Shutterstock

I de flesta fall är myror i trädgården inte något negativt – faktum är att de gör mycket nytta då de motar bort andra skadedjur samtidigt som de tillför näring till gräs och växter.

Stora mängder myror är dock en helt annan femma, och om du har myrbon i närheten av huset finns alltid risken att de små rackarna letar sig in i hemmet när de får vittring på något sött.

Här är vår guide till hur du löser problemet på ett miljövänligt sätt!

Så blir du av med myror i trädgården

Myror har en viktig funktion i naturen så vi rekommenderar inte att använda starka bekämpningsmedel för att bli av med dem, såvida du inte absolut måste. Prova istället något av följande miljövänliga husmorsknep:

1. Skräm bort myrorna med kryddor

Myror ogillar starka kryddor som kanel, svartpeppar, ingefära, nejlika, chilipulver och kajennpeppar. Strö ut någon av dessa i trädgården för att skrämma bort de små inkräktarna.

2. Bakpulver

Myror undviker bakpulver, så prova att strö ut detta där de brukar befinna sig. Du kan också undvika att få in myrorna i huset genom att strö ut bakpulver runt dörrar, fönsterkarmar och andra platser där de kan ta sig in i ditt hem.

3. Testa Tabasco

Även detta är något som myror ogillar. Testa att stänka några droppar på exempelvis stenplattor och grusgångar där myrorna ofta befinner sig.

4. Se upp för bladlöss

Myror håller gärna till där det finns bladlöss eftersom de håller dessa som “boskap” (bland annat äter myror den honungsdagg som bladlöss producerar). Prova därför att ta bort eller trimma buskar som växer intill huset, där det kan förekomma bladlöss.

5. Vattna

Myror i grönsakslandet? Vattna landet ofta – myror föredrar torra platser. Häll dock inte ut kokande vatten i landet, det kan nämligen skada både myrorna och markens mikroorganismer.

6. Plocka (eller odla!) renfana

Denna växt är känd för att ha en avskräckande inverkan på myror. Odla i trädgården och placera på altanen, vid ytterdörren eller runt huset. Du kan också hänga en bukett i fönstret för att mota bort mygg och flugor!

Bonustips: Ättika på stövlarna

Finns det något värre än myror som kryper längs med benen när man är ute i trädgården? Om detta har blivit ett problem kan en kortsiktig lösning vara att smörja in gummistövlarna med ättika.

Källor: Land, Gardena, Ants, Leva & Bo, Allas, Natursidan

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!