Mer än var fjärde svensk slänger matvaror som passerat sitt bäst-före-datum eller blivit dåliga varje vecka, det visar en ny undersökning från HelloFresh. Många förvarar också matvaror fel, vilket leder till sämre hållbarhet. Nedan kan du spana in hur du förvarar maten på ett bättre sätt – och ger den längre hållbarhet.
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Att placera maten fel kan leda till att livsmedel inte uppnår sin fulla hållbarhet. Undersökningen visar att det finns några livsmedel som hamnar fel hemma hos de allra flesta svenskar. Exempelvis förvarar mer än hälften tomat och citron i kylen, fastän de trivs bättre i rumstemperatur. Samtidigt förvaras äpple, nötter och vitlök ofta i rumstemperatur trots att de får längre hållbarhet i kylen.
5 tips för att organisera kylskåpet
1. Separera frukt och grönt
Bara 5 procent av svenskarna tänker på hur olika livsmedel kan påverka de närliggande varornas mognadsprocess. Vissa frukter kan påskynda mognaden av grönsakerna, och grönsaker kan förorena andra råvaror med bakterier från jorden. Därför bör frukt och grönt förvaras separat och i kylens nedre låda där luftfuktigheten är hög och lådan inte lika kall.
2. Placera maten rätt
Kylskåpets olika temperaturzoner påverkar matens hållbarhet. Trots detta är det endast 1 av 10 som utgår från kylskåpets olika zoner när de ställer in varor i kylskåpet. Den nedre hyllan är exempelvis den kallaste och därför en bra plats att förvara rått kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Mat som kan hålla länge eller förbrukas snabbt kan istället förvaras i kylskåpsdörren som är kylens varmaste plats.
3. Organisera kylskåpet efter planerade måltider
När du har handlat för att laga recept som ska konsumeras inom några dagar kan du organisera kylskåpet efter planerade måltider. På så sätt får du snabbt en överblick för respektive måltid, där varje ingrediens spelar sin egen roll och därmed inte glöms bort. Om du får överblivna ingredienser efter att du lagat måltiden är det viktigt att du placerar dem på rätt plats i kylen för att förlänga deras hållbarhetstid.
4. Använd dig av förvaringslådor
Bara 16 procent använder lådor eller korgar för att hålla ordning, men de genomskinliga förvaringslådorna som länge trendat på sociala medier gör sig inte endast snygga i kylskåpet utan är även funktionella. De håller nämligen maten fräsch under längre tid och gör det lättare att se vad som finns i kylen.
5. Skaffa en “ät nu”-behållare
Ungefär var tredje svensk har ingen metod eller ställer bara in varorna där det finns plats, vilket ökar risken för att glömma mat som sedan blir gammal och slängs. Slänger du mat ofta som blivit dålig kan det vara en bra idé att införskaffa en “ät nu”-behållare där du förvarar mat som närmar sig utgångsdatumet. På så sätt får du en överblick av maten du bör prioritera att äta.