Den klassiska “fredagsbuketten” och snittblommor i all ära, men det som får fredagsfeelingen att blomstra har tråkiga konsekvenser – både för odlarna och för miljön.
Foto: Unsplash
Blommor må vara vackra, men det sätt som de produceras på innebär mycket utsläpp och ett tungt jobb bland kemikalier och bekämpningsmedel. Många av de blommor som går att köpa i Sverige är importerade och hela 25 procent av blommorna som importeras till EU kommer från låglöneländer som Kenya, Colombia, Ecuador och Etiopien. Importen och dess långa frakt för med sig en hel del koldioxidutsläpp, vilket av uppenbara skäl inte gynnar klimatet.
Majoriteten av de som arbetar på blomsterodlingarna är kvinnor, vilka ofta jobbar på säsongskontrakt och saknar sociala förmåner. De som arbetar på odlingarna drabbas ofta av sjukdomar som orsakas av de bekämpningsmedel som används på odlingarna. Hela 50-60 procent av plantagearbetarna i Latinamerika lider av minst ett förgiftningssymptom som – det visar en rapport från den engelska människorättsorganisationen War on Want. Symptomen kan till exempel vara andningsproblem, astma, hudskador och för gravida kvinnor kan det handla om missfall.
Det importeras också många blommor från Holland, som har fått ta del av de konsekvenser som blomsterodlingarna och dess kemikalier för med sig. Kemikalierna stannar nämligen inte kvar på odlingen, utan tränger sig ner i grundvattnet och sedan in i människors kroppar genom att arbeta sig upp i näringskedjan. Vissa kemikalier skadar till och med ozonskiftet och en del dunstar och faller ner som regn eller snö långt därifrån. Grundvattnet i de holländska odlingsregionerna är sedan 70-talet dömt som olämpligt för dricksvatten, vilket beräknas hålla i sig i flera generationer framåt. En annan konsekvens som odlingarna och dess intensiva bevattning kräver, är att grundvattennivån sjunker och ur ett globalt perspektiv är vatten redan en bristvara.
Det finns en del miljömärkningar på de blommor som säljs, men det är tyvärr långt ifrån alla odlingar som omfattas av dem. Ett ytterligare problem är att olika länder omfattas av olika standarder. Bekämpningsmedel som är förbjudet i ett land kan till exempel vara tillåtet i ett annat. Därför är det extra viktigt att ha koll på var blommorna du köper kommer ifrån.
Tänk också på att resvägen till och från butiken där du handlar dina blommor bidrar till en negativ miljöpåverkan. Ju längre du måste åka, desto större miljöpåverkan.
Nedan kan du läsa lite mer om några av märkningarna:
Fairtrade garanterar bra arbets- och levandsvillkor för de anställda i utvecklingsländerna. Vissa bekämpningsmedel är förbjudna och de Faritrade-certifierade måste låta inspektioner av oberoende inspektörer ske.
FFP, Fair Flowers Fair Plants är en internationell miljömärkning som uppmuntrar hållbara odlingar som visar respekt för både människor och miljö. Miljömärkningen strävar efter att minska blomindustrins miljöpåverkan och att arbetarnas villkor ska bli bättre.
MPS, Milieu Programma Sierteelt är en holländsk organisation som utfärdar klassificeringar för de som arbetar i blomsterbranschen. MPS A och B är de bästa betygen.
Flora Verde är en organisation som arbetar för att certifiera snittblomsplantager i Colombia.
Svenskt Sigill arbetar för minskad miljöpåverkan, bättre växthus och minskning av bekämpningsmedel.
Läs även om blommor och dess dåliga Feng shui!
Källa: Råd och rön, Naturskyddsföreningen, Ekuriren