Home

Styla om din soffa med enkla medel

styla om din soffa Andrea Brodin
Att köpa en soffa är ofta en av de största investeringarna i ens hem. Men var det egentligen fel på den gamla? Inredningsarkitekten Andrea Brodin vet hur du stylar- och gör om din soffa med enkla medel utan att ruinera dig.
 
 
Vad ska man tänka på innan man köper ny soffa?
– Jag tycker att det är viktigt att utgå från hur soffan ska användas. Ska det vara en mysig familjesoffa som ska rymma många eller en finsoffa som inte används så mycket. Ett bra tips är att hålla soffans färg neutral och istället ösa på med detaljer i färg.
 
Styla om din soffa Andrea Brodin 3
Hur vet man vilken soffa som passar bäst i ens hem?
– Ett sätt att välja soffa är att titta på hur boendets övriga stil och arkitektur ser ut. Har du det stilrent och stramt hemma kanske inte en stor howardsoffa är det snyggaste valet. Sen är det bättre med mindre möbler om man bor ytutmanande, så då kan en nättare soffa passa bättre.
 
Hur ska man tänka när man placerar soffan?
– Våga placera möbler i rummet istället för längs med väggarna. Ett av mina bästa stylingknep är att dra ut soffan från väggen och ha ett bord bakom där man kan ställa snygga grejer, lampor osv.
 
Styla om din soffa Andrea Brodin 4
Hur stylar man om sin befintliga soffa?
– Ett enkelt stylingknep är att byta överdrag (om det går på soffan) och addera nya ben. Idag finns det flera bolag som just inriktad sig på att tillverka fodral och nya soffben till stora kedjor som Bemz och Pretty Pegs. Eller så byter du det som är kring soffan för att ge den en ny look som kuddar, plädar och piff.
 
Styla om din soffa Andrea Brodin
Hur ska man tänka med kuddar? Finns det några regler man kan utgå från?
– Regeln om tre. Man behöver tre saker i samma färg för att det ska hålla ihop. Har du en vit soffa men adderar en blå kudde, en blå pläd och en blå ljusstake på soffbordet så får du en härlig blå känsla i rummet utan att behöva lägga massor med pengar på en blå soffa. Därför är det ofta smidigare om soffan har en neutral färg, för då är det betydligt enklare att ändra om färg och stil.
 
 
Läs också:
10 mattor som kommer lyfta ditt hem
Lyxvilla med inomhuspool- bara 15 minuter från innerstan
Sveriges största inredningsbloggar listar sina drömköp till hemmet
 
 
Av: Petra Tungården
Fotograf: Daniel Cohn

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!