Home

Tulpanens dag 15 januari – skötselråd och tips

Lika mysigt som det är att skapa julstämning, lika skönt är det att städa ut julen. När granen är ute, juldukarna ligger i tvättkorgen och julpyntet plockats undan är vi redo för januari. För att få in en ny skön känsla i hemmet finns inget bättre än att ta in en bukett tulpaner. Nedan delar vi de bästa skötselråden!

Foto: Christina Uhlin

Tulpaner har en förmåga att lysa upp vilket rum som helst och påminner oss om ljusare tider. De kommer i härliga pastellfärger som rosa och lila, varma nyanser som orange och gult, samt svalt vita. Kort sagt; det finns en tulpan för alla smaker!

Tulpanen är den i särklass populäraste svenska snittblomman och allra flest tulpaner köps från januari fram till påsk. För att uppmärksamma att den stora tulpansäsongen är igång firas Tulpanens Dag den 15 januari. Nedan kan du ta del av blomsterfrämjandets bästa skötselråd och tips!

Så stylar du dina tulpaner

  • Blandbukett

En blandbukett är toppen för dig som är osäker på vilken färg du vill ha på buketten. Välj en med blandade färgnyanser och hitta dina favoriter i lugn och ro. Tulpaner är dessutom unika på det sättet att de fortsätter växa i vasen och blommorna kommer efter några dagar att visa mer färg.

Foto: iBulb
  • Ton i ton

Att skapa ton i ton med färger är mycket effektfullt och ger ett stylat intryck. Placera buketten på en bricka som plockar upp någon av färgnyanserna i buketten.

Foto: Christina Uhlin
Foto: Åsa Myrberg
  • Dela upp buketten

Istället för att sätta alla tulpaner i en och samma vas kan du dela upp dem. En 15-pack tulpaner blir exempelvis en härlig stor bukett med en mindre vid sidan av. En 9-pack kan delas upp i tre mindre. Innan du delar upp dem, låt de stå en timme med vatten med förpackningen kvar som skötselråden nedan.

Foto: Christina Uhlin
  • Blanda med andra grenar

Har du möjlighet att plocka kvistar i skogen ger det tulpanbuketten ytterligare en dimension. Använd tex fjolårets torra perenner eller kvistar från fruktträden, det ger tulpanbuketten ett spännande utseende och går att variera i oändlighet!

Foto: Åsa Myrberg
  • Maxa

Vill du hellre slå på stort kan du ta flera tulpanbuntar och placera i en större kruka! En enfärgad bukett smälter lättare in i inredningen, enligt Ernst Kirchsteiger, och en blandad sticker istället ut mer. Känn efter vad som passar dig och ditt hem bäst!

Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Så sköter du om dina tulpaner

  • Ta en vass kniv och skär av ca 1 cm av stjälkarna
  • Sätt buketten med förpackningen kvar i en vas med KALLT vatten
  • Efter ca 1 h ta bort förpackningen
  • Se till att det alltid finns vatten i vasen

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!