Home

Vårstäda ditt hem! Här är checklistan som hjälper dig på traven

Vill du ge hemmet ett riktigt lyft? Det är inte alls säkert att du måste uppdatera din inredning, möblera om eller ta till andra större åtgärder för att det ska kännas fräscht och härligt igen – ibland är det bara en rejäl storstädning som behövs! Vi har checklistan att pricka av punkt för punkt.

Foto: Skandiamäklarna/Historiska hem

Mars- och aprilvädret är i full gång – vilket betyder att vi då och då välsignas med underbara, soliga vårdagar! Efter en lång och mörk vinter gör de nyvakna solstrålarna också att vi plötsligt ser hur smutsiga fönstren är, och kanske upptäcker vi också andra beläggningar och fläckar runtom i hemmet.

Med andra ord kan det vara dags att komplettera städningen du gör någon eller några gånger i veckan med en rejäl vårstädning; finns det någon skönare känsla än när den är gjord? Här nedanför hittar du den enda checklistan du behöver för den där rejäla säsongsstädningen inför varje ny årstid som får hemmet att kännas som nytt igen!

Kök

 • Torka av skåpluckor med trasa och såpa.
 • Torka av insidan av kylskåp och mikrovågsugn med diskmedel eller såpa.
 • Rengör fläkten, följ tillverkarens anvisningar. Ofta går filtren att köra i diskmaskinen.
 • Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten. Använd olja som är lämplig vid kontakt med mat.
 • Torka av spisen och rengör ugnen med såpa. Gör så här: Gnid in ugnen med såpa, värm till 100°, låt svalna, våt- och torr torka. Eventuell såpadoft försvinner om du hettar upp ugnen efteråt till 250° C.
 • Kyl och frys avfrostas vid behov. Torka därefter av insidan med fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel eller såpa. Dra fram kyl och frys och rengör bakom vid behov.

Sovrum

 • Vädra och tvätta överkast, kuddar, täcken, madrasskydd, överdrag och andra tvättbara textilier.
 • Dammsug hela sängen.

Badrum

 • Ta bort kalk med ättiksprit. Häll ättiksprit på kalkavlagringarna, vänta en stund och skölj sedan rikligt med vatten. Kom ihåg att inte använda ättika på natursten som marmor.
 • Rensa avloppen. Gärna manuellt först – kröken under handfatet och vattenlås i dusch eller badkar. Gamla uttjänta tandborstar och en hink är bra verktyg. Biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel finns i din affär.

Fönster

 • Fönstertvätt görs helst 2 gånger per år. Rengörs enklast med svamp, fönsterskrapa, hushållsduk och en lösning av varmt vatten och diskmedel. Glöm inte att lägga tidningar på golvet om fönstren öppnas inåt.
 • Börja med att tvätta utsidorna. Arbeta upp ett lödder med svampen. Arbeta sedan med fönsterskrapan från sida till sida. Torka av fönsterraka och fönsterkarm med den rena hushållsduken.
 • 1 gång per år bör du också öppna fönstret på mitten för att rengöra insidorna av glasen. Glöm inte att torka av eventuella persienner, som ofta är smutsiga.

Möbler

Gör rent och smörj in eventuella lädermöbler med läderbehandlingsmedel.
Övriga möbler torkas av med ren och fuktig trasa.

Hushållsmaskiner (ex. i kök, badrum och tvättstuga)

Gör rent tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Följ tillverkarens instruktioner. Töm maskinernas filter.

 Lampor

Rengör taklamporna då och då. Särskilt sommartid kan det finnas döda småkryp som sökt sig till ljuset.

Element

Städa bakom och runt elementen. Modernare element kan fällas fram så att man kan komma åt med dammsugaren. På äldre element använder du det smala munstycke på dammsugaren för att komma åt.

 Övriga ytor

Torka av dörrar, karmar, fasta hyllor, lister, smutsiga väggar och garderober. Använd ren trasa, varmt vatten och såpa.

 Läs också: Enkla knepet som gör att du städar ditt hem på endast 15 minuter!

Källa: Grumme

Foto: Skandiamäklarna/Historiska hem

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!