Home

Veckans hem: Vindsvåning på Kungsholmen med en perfekt mix av modernt och rustikt

Daniel och Katarinas nyrenoverade lägenhet har blivit ett verkligt unikt hem, med ett modernt vinrum och walk-in closet i ett torn.

Daniel från Lidköping, och Katarina från Göteborg, hittade varandra i nya hemstaden Stockholm. Med tidigare erfarenhet av renoveringar på var sitt håll tog de sig an sitt första gemensamma projekt med fullt engagemang och storslagna planer.
 
– Generellt ville vi inte göra det som man förväntar sig utan istället fokusera på det som vi själva kan få användning för i vår lägenhet. Därför valde vi bland annat att inreda ett vinrum i anslutning till vardagsrummet och köket. Jag tror mer på att ta det hela vägen och göra sin grej än att hela tiden förhålla sig till vad man tror att andra ska tycka. När man följer bostadsmarknaden så är det ganska enkelt att se att det är de unika lägenheterna som sticker iväg i pris, säger Daniel.
 
by Nooks
 
HUSESYN
Här bor: Daniel och Katarina. Daniel arbetar som vice vd på DIBS Payment Services och Katarina är nutritionist och studerar master i toxikologi på Karolinska Institutet.
Storlek: 137 kvadratmeter boyta, 160 kvadratmeter golvyta.
Läge: Kungsholmen i Stockholm
 
Paret gillar sekelskifteshus och denna pärla på Kungsholmen kändes helrätt. Det blev snabbt tydligt att prio ett var att förändra planlösningen, samt att få in mer ljus i lägenheten. Det löste man genom att öppna upp ovanvåningen och installera en glasvägg mellan vinrum och vardagsrum.
 
Huset stod färdigt redan 1907, men vindslägenheten byggdes så sent som 2007. Ändå fanns mycket att göra. För att ta fram den gamla charmen behövde råvinden brytas upp, liksom alla golv. Dessutom blev sexan omgjord till en rymlig fyra och spiraltrappan förvandlades till en rak variant som leder upp till det numera öppna loftet med gästrum, toalett och balkong.
 
Något Daniel och Katarina båda nämner är vikten av att jobba med folk som är bra och förstår deras mål och krav.
 
– Som tur är så gillar vi samma saker. Det visste man ju inte innan man blir tvungen att göra så här många val. Men det har gått smidigt. Sedan har vi jobbat tillsammans med Design Therapy som underlättat i arbetet att välja möbler. Att anlita ett inredningsproffs är faktiskt rätt bra för husfriden, skojar Katarina.
 
Skandinavisk Vardagsrum by Nooks
 
Av sina tidigare renoveringsprojekt har paret lärt sig vikten av god kommunikation.
– Vi använde Pinterest tillsammans med hantverkarna och det underlättade, men hade vi vetat om Houzz redan då hade det ju varit smidigt, funderar Daniel.
 
De kom fram till en rad värdeord som de lämnade till hantverkarna och inredningsarkitekterna: en blandning av modernt och antikt, genuint, praktiskt och personligt.
 
Renoveringen var inte billig, med påkostade material, platsbyggda möbler och genomgående detaljer av en och samma smed. Men när det gäller möbler och andra utbytbara detaljer ville paret tänka prisvärt. Till exempel slog de till på ett V1 vitrinskåp till köket från Lindebjerg Design när de hittade det till kanonpris hos en dansk leverantör.
 
Modern Vardagsrum by Nooks
 
TV bänken är från Rum 21 och heter Vogue. Soffbordet är från Gubi och mattan är specialtillverkad i Marocko via en försäljare på Östermalm.
 
– Vi har handlat några möbler på Gubi och DIS. Det är bra att ha några favoritbutiker som man återkommer till för att få en enhetlig inredning, tipsar Katarina.
 
Till höger om TVn hänger tavlan Walk on water av konstnären Tarmo Roosimölder.
 
– Den är fin men rätt läskig med människor som går på vattnet. Vissa saker har vi tagit med från våra förra hem och tavlan är en av Daniels saker, säger Katarina.
 
Modern Vardagsrum by Nooks
 
Flera väggar har slagits ut, vilket har skapat ett naturligt flöde mellan rummen. Nu hänger köket, vardagsrummet, vinrummet och ovanvåningen, som tidigare var helt separata, ihop.
 
Soffan och fladdermusfåtöljen i vardagsrummet är från Posh Living.
 
– Vi har försökt blanda lagom mycket gammalt med nytt så det inte blir för modernt, säger Katarina.
 
Skandinavisk Matplats by Nooks
 
– Vi jobbade också med SWEDesignGroup. De är superduktiga och hade en grym helhetslösning med allt från ritningar och idéer till användandet av olika leverantörer, som till exempel kontakt med smeden, berättar Daniel.
 
Över matbordet hänger en lampa från Olsson & Gerthel.
 
– Vi har köpt en hel del på auktioner och på Artilleriet i Göteborg hittade vi stolar som både var bekväma och snygga. Vi hade nog provsuttit 100 stolar innan vi kom fram till dessa, berättar Katarina.
 
Skandinavisk Kök by Nooks
 
Köket i lägenheten fick vara kvar, men kläddes med nya bänkskivor och handtag. Tapeterna togs bort från den höga stenväggen, som putsades för en industriell känsla.
 
Bänken på köksön, som tidigare var melerad mörkgrå, byttes ut till ClayStone, som läggs som en massa utanpå och klär in stenen.
 
– Bland annat SweDesignGroup jobbar med det. Det är som betong men mycket skönare i materialet, förklarar Daniel.
 
by Nooks
 
by Nooks
 
Köket har fräschats upp med handtag från Buster and Punch. Brickan i skinn som står lutad mot köksväggen gör sig bra med mässing och kommer från DIS.
 
Smeden som tillverkade lägenhetens nya trappa står även bakom glasdörrarna med spröjs och hyllorna i vinrummet.
 
Klassisk Hall by Nooks
 
Mässingsbänken i vinrummet med trähyllan inuti är ännu ett av smedens verk. Tavlan är ett porträtt av Katarinas farfars far. Som kontrast hänger ett motiv av en rökande ung tjej på en annan vägg i rummet. Den senare kommer från Yellow Corner.
 
Klassisk Hall by Nooks
 
Bordet är specialgjort av smeden och hantverkarna. Bordsskivan i trä hittade paret i en golvaffär. Den har ett rutigt mönster som är typiskt för golv i 50-talslägenheter.
 
– Vi gjorde bröstpanelen likt den Katarina hade gjort i sin förra lägenhet. Det var nytt och allt var för modernt för huset. För att få sekelskifteskänslan har vi bytt ut alla lister, lagt på stuckatur och bröstpanel, säger Daniel.
 
by Nooks
by Nooks
 
Från lägenhetens terrass syns Stockholms rådhus och fönstret till sovrummets walk-in closet.
 
– Det var något vi föll för, det är en spännande planbrytning, berättar Katarina.
Skandinavisk by Nooks
 
Terrassen mot innergården är varm från tidig vår till sen höst när solen ligger på eftersom värmen sugs upp av den svarta metallväggen.
 
– På andra sidan är det bilväg men det är så tyst och lugnt ändå. Läget är underbart, säger Katarina.
 
På terrassen har paret bytt lampa, belysning och infravärme.
 
– Vi ville inte ha en soffgrupp, av tidigare erfarenhet. Man tänker att det ser nice ut men man använder det inte så ofta. Man ska ju ändå mest äta eller sitta och sola och då vill man inte sjunka ned i en soffa. En grill och ett bord räcker bra, tycker Daniel.
 
Modern Badrum by Nooks
 
Badrummet med bastu var redan nyrenoverat vid köp och paret har bara satt in ett mer personligt kakel på väggen bakom toalettsitsen.
Modern Tvättstuga by Nooks
 
Skandinavisk Sovrum by Nooks
 
Skandinavisk Förvaring & garderob by Nooks

 

Sovrummets rundning kommer sig av en tornliknande påbyggnad som nu hyser en walk-in closet. Här var det tidigare inrett i guld och rosa, och det fanns tre olika tapeter – hela lägenheten hade dessutom olika golv i rummen. Därför fokuserades mycket av renoveringen på att få till en enhetlig inredning, enligt Daniel:
 
– Det var liksom ett tomrum där inne. Först tänkte vi gömd förvaring och sedan mysrum. Men nu fick vi ihop det bra tycker jag, med sovrummet som en privat del längst bort i den här L-formade lägenheten.
 
Smeden har gjort avlånga rundade hängare som följer tornrummets form och all förvaring är platsbyggd med belysning i lådorna.
 
by Nooks
 
Något som sätter pricken över i:et i detta icke-standardiserade hem är de mässingsfärgade strömbrytarna med dimmerfunktion.
 
– Jag hade sett det i ett magasin för två år sen och sparat en bild i mobilen, berättar Katarina.
 
Modern Vardagsrum by Nooks
 
Före renoveringen var hela ovanvåningen stängd, förutom en smal spiraltrappa med ett hål till våningsplanet som då användes som sovrum och förvaring.
 
by Nooks
 
Spiraltrappan ersattes av en rak variant med glasvägg mot vinrummet. Utmaningen var att inte göra trappan alltför brant, och samtidigt spara yta. “Jag är nog mest nöjd med trappan”, säger Katarina. “Jag trodde inte den skulle bli så bra. Den har verkligen öppnat upp lägenheten.”
 
Klassisk Arbetsrum by Nooks
 
Kistan som står under trappan är från 1700-talet och inhandlades av Katarina på en auktion i Göteborg.
 
I början var det en utmaning att komma fram till hur planlösningen skulle se ut, vilket är ett vanligt dilemma i ett hem med två våningar. Vad ska man ha där uppe?
 
Daniel och Katarina hade först en privat ovanvåning som utgångspunkt. Sedan kom de fram till att övre plan rimmade bättre med förvaring och ett fritidsrum. I rummet ryms en dagbädd, en keyboard och en kontorsdel med platsbyggd bokhylla.
 
– Ja, keyboarden var ju en kompromiss från min sida, säger Katarina och tillägger att det känns helt okej så här i efterhand.
 
– Jag kan tänka mig att ta bort den nu faktiskt eftersom jag inte spelar tillräckligt mycket på den ändå. Om du tar bort lite skor och kläder så har vi en deal, säger Daniel.
 
Bakom kontoret på övervåningen finns även en gästtoalett med utgång till balkong.

Modern Balkong by Nooks
 
Av: Martina Strand, Houzz.se
Foto: Nadja Endler, Nooks
 
För mer härlig inspiration

Inred modernt med kakelugn
Ikea-hack som blir ett stilfullt barskåp på liten budget
Inred med rosa på ett vuxet sätt

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!