Karriär

10 tecken på att du är en dålig kollega – hur många checkar du av?

En dålig kollega har vi alla varit någon gång och ännu fler gånger har vi tyckt oss drabbas av en sådan på jobbet. De som inte tycker att din tid är så värdefull att de behagar passa den, som sitter och tittar sociala medier på möten och vars humör går upp och ner i en evig berg och dalbana. Här listar vi tio starka tecken på att du (eller någon i din närhet) är en riktigt dålig kollega! 

Foto: Pexels

1. Du passar inte tider

Visst, du kommer inte ALLTID för sent men några dagar i veckan slinker du in efter utsatt tid. Du ber inte om ursäkt utan tar god tid på dig att hänga av dig jackan och ta en kaffe. Precis likadant gör du när det är dags för att sluta men då handlar det om att du smiter ut lite innan utsatt tid. OM dina kollegor märker detta störiga beteende? Svar: Ja!

2. Du jobbar för lite eller för mycket – hela tiden 

Att ta sig friheter och smita hem för tidigt var och varannan dag är precis lika illa som att jobba över hela tiden. du skapar nämligen ett osunt arbetsklimat på det sättet. Dina kollegor märker självklart om du kommer in sent och går tidigt men kan också bli stressade och må dåligt över att du alltid försöker överprestera och sitter kvar längre än alla andra.

3. Du snackar skit 

Att snacka skit om chef/kollegor och medarbetare på jobb är oprofessionellt, punkt. Om du har problem med en kollega tar du det med hen och om det inte går av någon orsak så finns det ofta chefer/HR/fack som kan hjälpa till att lösa konflikter på jobbet.

4. Du tar åt dig äran för andras prestationer

Finns det en chans för dig att sno åt dig äran för en prestation så tar du den. Det spelar ingen roll att du bara hjälpt till på ett litet hörn, när rätt person frågar så är det snarare du som löst uppgiften på egen hand. Allt för bekräftelse från högre makter.

5. Du skitar ner

Nej, ingen gillar den där kollegan som stökar ner, inte sätter på en ny kanna kaffe när det är slut eller lämnar disk framme. Ta redan på din egen skit!

6. Du är frånvarande på möten 

Visst, du dyker upp på dina utsatta möten men väl på plats är du i en annan värld. Du scrollar bland sociala medier, läser mejl och är allmänt frånvarande. När någon säger ditt namn väcks du ur din bubbla – men har inte hängt med i konversationen och svarar med ett “Va sa du?”.

7. Du mejlar om ALLT

Du har inte lärt dig att kommunikation sköts bäst öga mot öga utan skickar istället mejl om precis ALLT. Gemensamt för mejlen är dessutom att de ofta är osammanhängande och svårlästa samt skapar mer frågetecken än utropstecken.

8. Du cc:ar personer hejvilt

Du har hakat upp dig på funktionen cc och involverar allt och alla i dina ovälkomna mejl. Gärna chefen om du har något tips eller feedback till en kollega. Allt för att ställa dig själv i bättre dager.

9. Ditt humör är upp och ner 

Alla kan ha en dålig dag men det finns gränser på vad du visar utåt och håller inom dig själv. När du haft en dålig dag ska kollegorna minsann få veta det. En dålig natt behöver självklart deklareras redan på morgonmötet och ett par dåliga nätter så upplevs du som kort i tonen, snäsig och allmänt negativ.

10. Du klagar – varje dag 

Att klaga litegrann hör den mänskliga naturen till. Men när det blir ditt signum har det gått överstyr. När dina kollegor dagligen måste lyssna på ALLT som inte står rätt till i ditt liv – privat och på jobbet är måttet rågat. Är det inte det ena så är det det andra.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!