Karriär

11 studenthacks alla som pluggar på universitetet bör känna till

Du som pluggar på Universitet vet att vardagen blir så mycket lättare med ett och annat hack för studentlivet. Oavsett om du är en gammal eller ny student så har vi tipsen som gör att du kommer klara universitetstiden med bravur. 

Foto: Unsplash

1. Bli ett biblioteksproffs

Ta reda på vilka bibliotek som finns i din stad och vilka som har kurslitteratur. Då vet du exakt på vilka ställen du ska leta när litteraturlistorna släpps. Försök även ta reda på litteraturlistorna i förväg och låna dem i god tid. För vi lovar, du är inte den enda som är på jakt efter Vetenskapsteori för nybörjare. Det känns ju betydligt roligare att låna alla böcker än behöva köpa alla böcker för 2000 kronor…

2. Skaffa en pluggkompis

Ibland är det extremt tråkigt att plugga och du vill helst strunta i allt och bara titta på serier. Den dagen kommer, vi lovar. Då är det perfekt om du har en pluggkompis. Ni kan peppa och motivera varandra när livet som student känns jobbigt. Bestäm att ni ska ses på biblioteket eller hemma hos någon och plugga, när du måste träffa någon annan är det mycket svårare att komma undan (precis som med träning). Dessutom blir pluggtiden betydligt roligare om en har roligt sällskap.

3. Tänk att det är som ett jobb

Det finns nog ingen som pluggat på universitetet som inte suttit uppe på natten till en tenta och panikpluggat. Lätt hänt och inte helt optimalt. Det är svårt att vara ute i god tid när tentan ligger två månader bort och du har mängder av “lediga” dagar framför dig (de dagar du egentligen ska plugga). Gör upp ett schema och en plan, gå upp i tid och plugga mellan 9-12,  gör paus för lunch och ta sen ett eftermiddagspass mellan 13-17. Sen har du hela kvällen ledig där du kan göra massor av roliga saker. Du kommer tacka dig själv när resten av klassen har panik en vecka innan tentan.

4. Umgås med din klass

En stor del av universitetstiden består av att umgås och träffa nya människor. Ta vara på den tiden och det är så mycket roligare att ha några andra att umgås med som är i samma situation. För universitetstiden är väldigt speciell och extremt kul. Gå på sittningar, pubbkvällar och allt som studentlivet har att erbjuda.

5. Gå med i kåren

Som sagt, ta del av allt som har med studentlivet att göra och där kommer kåren in. Studentkåren är lite som en fackförening på skolan, är du missnöjd med något kan du alltid vända dig dit, det är också kåren som ordnar alla studentfester och sittningar. Som kårmedlem får du också möjligheten till en hel del spännande fester och andra trevliga saker. Förutom skolans studentkår finns det mängder av andra föreningar du kan gå med i. Ta reda på vad som finns på din skola och hitta det som passar dig bäst. Det är också värt att veta att alla universitet och högskolor inte har ett stort studentliv.

6. Använd studentrabatterna

Är du student så har du inte så mycket pengar att röra dig med, CSN är din största inkomstkälla om du inte extrajobbar såklart. En stor fördel med att vara student är alla mängder av studentrabatter som finns, de är fler än vad du tror. Det finns på restauranger, mataffärer, klädaffärer och alla möjliga affärer. Här kan du spara mängder av pengar och även kunna shoppa (perfekt!). Skaffa Studentkortet här!

7. Bli en mästare på att koka soppa på en spik

Som sagt en student har begränsad ekonomi och behöver hålla hårt i slantarna. Därför är det ett ypperligt tillfälle för att öva på dina kulinariska egenskaper och din kreativitet. För du kan glömma att njuta av oxfilé och hummer. Du får istället upptäcka att omelett är en perfekt rätt som kan kombineras i oändlighet och även den tråkigaste skinkan blir god i en omelett. Andra billiga och goda rätter du kan laga är pasta med tomatsås och rostade jordnötter, pasta med färdig tomatsoppa eller pasta carbonara à la student (pasta med skinkost, perfekt matlåda). Variera din pastadiet med dessa lite nyttigare alternativ> 

8. Lifehacks är din räddning

Bor du i en korridor med ett kök som är en bakteriehärd? Då ska du ta del av dessa Lifehacks. Köp vattenkokare, du kan både koka ägg och pasta i en vattenkokare. Du kan även använda den till att laga havregrynsgröt, couscous och pulvermos. Pastasås kan du laga i micron och även köttbullar. Fiskpinnar och blodpudding kan du steka i brödrosten. Du kan också använda värmeplattan på kaffekokaren till att steka lättare saker som omelett och köttbullar. Du behöver aldrig använda studentköket men du ska nog investera i en brandsläckare (ifall att).

9. Belöna dig själv

Ge dig själv små belöningar medan du pluggar. När du har gjort klart en uppgift få du en kaka, när du skrivit X-antal tecken får du se ett avsnitt av favoritserien och så vidare. Sätt upp korta mål och ge dig själv en klapp på axeln nr du klarat det. Belöningen kan vara hur stor eller liten som helst, så länge det är något du blir glad över.  

10. Byt miljö

Sitter du bara hemma och pluggar är det lätt hänt att du hittar andra saker som lockar mer, saker som att diska och städa blir helt plötsligt roliga att utföra. Ibland kan det boosta pluggandet om du kanske sätter dig en park, på ett bibliotek eller ett fik. Ett miljöombyte kan göra underverk och livet som student känns lite trevligare.

11. NJUT

Du kommer sakna studenttiden när den är över så ha kul och ta tillvara på den. Kom ihåg att allt behöver inte vara på dödligt allvar, det är okej att kugga på en tenta eller få U på ett arbete. Världen går inte under och du är GRYM.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!