Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Karriär

3 steg till en bättre måndag – de tar bara några minuter av din söndagskväll!

Det är söndag och en ny arbetsvecka närmar sig. Gå och lägg dig med en skönare känsla i kroppen efter att ha bockat av våra tre smarta (och snabba) tips för en bra måndagsstart.

Foto: Brooke Cagle & Ben Kolde/Unsplash 

Brukar du också komma till jobbet på måndagen med en känsla av att redan ligga lite efter – trots att arbetsveckan inte ens har dragit igång? Kanske är du trött efter att ha lagt dig sent hela helgen och stressad över alla saker du måste ta tag i (men inte har stenkoll på ännu).

Jag älskar att vara organiserad och brukade börja varje vecka med att frenetiskt försöka ta kontroll över mina att-göra-listor. Men i och med att det trillade in nya uppgifter så snart jag satt vid datorn på måndagsmorgonen så hamnade jag efter direkt, trots mina försök till att styra upp. När min man gick igenom mejlen på söndagskvällen var jag dock noga med att poängtera att jobbet drar igång först imorgon, men nu har även jag hittat ett upplägg som eliminerar alla stressade måndagskänslor. Det fina är att det bara tar några minuter OCH jag sover dessutom bättre på kuppen. Häng på söndagsrutinen som i tre snabba steg gör dig redo för en ny vecka på jobbet.

1. Skriv ner ALLT

Sedan listverktyget Trello kom in i mitt liv har mina arbetsuppgifter blivit mycket mer lättöverskådliga. Nu slipper jag den onödiga rädslan över att saker hamnar mellan stolarna. Jag börjar min söndagsrutin med att flytta de eventuella uppgifter som blev kvar från föregående vecka till den nya veckan, samt fylla på med alla nytillkomna punkter jag kan komma på. Genom att se de olika uppgifterna, prydligt nedskrivna i en lista, känns det redan som om jag kommit en bit på vägen. Jag känner mig på gång, vilket är en skön känsla när det är mycket som ska göras. Du kan såklart använda vilket digitalt verktyg (eller anteckningsblock) du föredrar, huvudsaken är att du skriver ner allt.

2. Det viktigaste och det som går snabbast

Ta ytterligare någon minut till att identifiera de uppgifter som har högsta prioritet, skriv dem i en egen spalt. Jag har också börjat sortera ut de saker som jag vet går riktigt snabbt att bocka av. Det kan vara ett kort telefonsamtal, ett mejl eller en fråga till en kollega. Jag vet hur skönt det kommer kännas att få dem ur vägen det första jag gör på måndagen – innan jag hugger tag i de mer tidskrävande uppgifterna.

3. Koppla ner 

När mina tre spalter (högsta prio, snabbast avklarade och övrigt) är kompletta så stänger jag ner datorn och genomför veckans sista to do. En kort kvällsmeditation, då jag andas djupt och visualiserar den kommande veckan, gör mig redo för en god nattsömn och en stark start på veckan. Ladda ner Mindfulness-appen där du kan ställa in tid och bakgrundsljud (till exempel vågor, regn eller skog). Sätt dig bekvämt, blunda och andas in djupa andetag medan du fokuserar dina tankar på andetaget och känslorna du vill ha under den kommande veckan. Några minuter räcker! Försök sedan att gå till sängs utan att skrolla vidare på telefonen. Här kan du läsa fler av våra enkla meditationstips.

Nyckeln till den här rutinen är att du snabbt ska känna dig lite mer förberedd inför måndagen, utan att den stjäl dyrbar tid från din lediga helg.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!