Karriär

3 tecken på att du blir mobbad på jobbet – det här kan du göra om du är utsatt

Mobbing är aldrig accepterat och vi kanske trodde att vi hade lämnat dessa hemska beteenden på högstadiet. Tyvärr är mobbning vanligt på alla arbetsplatser och enligt Amerikanska Workplace Bullying Institute är 60 procent av de mobbade kvinnor och 70 procent av mobbarna är män. Här listar vi tre tecken på att du kan vara utsatt för mobbing.

Foto: Unsplash

Du blir ignorerad
Du känner att du aldrig får veta vad som händer på din arbetsplats, dina åsikter ignoreras och du blir inte inbjuden till möten. Du går runt och känner att alla vet en hemlighet som du inte vet.

Du får helt omöjliga arbetsuppgifter
Får du omöjliga mål att nå och alltid de svåraste uppgifterna? Då är det ett tecken på att du utsatts för mobbing. Får du uppgifter som du inte har kompetens och om du inte klarar av uppgiften får du verkligen höra det och blir kallad inkompetent.

Du blir utskälld framför alla
Ett stort tecken på mobbing är när din chef känner att det är okej att skrika åt dig framför alla på din arbetsplats. Du blir inte behandlad med respekt och blir förolämpad gång på gång. Det kan även hända att du får bli syndabocken för andras misstag.

Stämmer detta in på dig? Det här ska du göra!

Det viktigaste är att komma ihåg att mobbing inte är okej och att du är värdefull. Enligt Workplace Bullying Institute finns det några saker du kan göra om du blir mobbad. Det är viktigt att ta tid och reflektera över ditt välmående, hur mår du av allt som händer? Hur är din psykiska hälsa?

Påminn dig själv om att du är smartare och mer kompetent än den som mobbar dig. Du har inte gjort någonting fel, ta inte på dig skulden över det som händer.

Det du kan göra när du blir mobbad är att skriva ner allt som händer med tid och datum. Det kommer hjälpa dig när du söker hjälp på din HR-avdelning.

Händer det ingenting är det bäst att du går vidare, lämnar den energikrävande miljön och tar hand om dig själv. Ta hjälp av en jobbcoach för att komma tillbaka på fötter igen.

Påminn dig också om att ingen förtjänar att bli mobbad.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!