Karriär

4 anledningar till att du inte behöver en examen för att bli framgångsrik

Från att du är sex år till att du är 19 år går du i skolan, det är inte konstigt att en känner sig skoltrött efter studenten. Vi får ofta höra att vi måste plugga vidare om vi vill bli någonting här i livet och bli framgångsrika. Sanningen är den att du faktiskt inte behöver ha en examen för att bli framgångsrik.

Foto: REX

Att inte ha någon examen i ekonomi eller något annat ämne är inte längre helt avgörande för hur framgångsrik du ska bli i livet. Det kan till och med vara en fördel, för du får själv upptäcka din egna talanger och komma fram till vad du vill jobba med. För vem kan egentligen bestämma sitt livsöde när en är 19? Här är fyra anledningar till att du kommer bli framgångsrik – fast du inte har en examen.

Du får bestämma helt själv
Vi nämnde det redan här ovanför men denna punkt är kanske den viktigaste av dem alla. Du behöver inte stressa fram en framtid eller ett intresse. Du kan i lugn och ro komma fram till hur du vill leva ditt liv. Du kommer dessutom ha grym livserfarenhet när du börjar ta dig an din dröm. Kanske har du kommit på en grym idé eller utvecklat en kreativ ådra.

Din talang kommer ge dig drömjobbet
Det är faktiskt ganska många som inte alls jobbar som det de utbildat sig, men som hittat andra vägar till drömjobbet. Ett CV fullt av flera examen från fina skolor väger inte så tungt om du inte kan leva upp till dem. Har du däremot ingen exam men en grym portfolio som visar upp din talang eller klockren idé och en bra pitch. Då kan du räkna med att du kommer nå din dröm, då spelar en examen ingen roll.

Ditt CV behöver inte vara avgörande
Det är svårt att få ditt CV att sticka ut och för att vara ärlig är kanske inte ditt CV lika avgörande som det var förut. Nu handlar det nästan mer om ditt personliga brev och hur du kan bevisa din talang och din vilja. Satsa allt på ditt personliga brev och bevisa att du är den rätta personen för jobbet.

Många stora entreprenörer har ingen examen
Du har förmodligen hört att varken Steve Jobs eller Steven Spielberg har någon examen. Så du vet att det går att lyckas ändå. Här är också några svenska exempel på personer som blivit framgångsrika.

Daniel Ek
Han skulle plugga matematik på KTH men hoppade av efter några månader men en kan säga att det har gått bra ändå. 2006 grundade han och Martin Lorentzon Spotify som idag är världens största streamingtjänst för musik.

Isabella Löwengrip
Hon är entreprenör ut i fingerspetsarna och har varit medgrundare till en rad olika företag som hon driver. När hon var 17 grundade hon sitt första företag Bellme AB och har sedan dess medgrundat bland andra Löwengrip Care & Color, Flattered och Löwengrip Invest.

Louise Eriksson
Superentreprenören som startade sitt första företag när hon var 20 år. Popsox var en e-handelsbutik där en kunde köpa prenumerationer på strumpyxor. Efter det startade hon Adprofit en annonsbyrå som 2012 omsätta 30 miljoner kronor, nu är hon VD för träningsappen Vint. Hon har ett grymt CV men har aldrig pluggat längre än gymnasiet.

Källa: Time.com/idg.se

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!