Karriär

4 roliga och enkla knep som får dig att spara maximalt med pengar

Ser du på ekonomi som något jättetråkigt och ångestframkallande? Känner du att pengar bara försvinner och du säger varje månad att “nä, nu ska jag spara massa pengar”? Då är det dags att tänka om! Att vara en ekonomisk guru och ett sparproffs behöver inte vara tråkigt och svårt. Här är fyra tips som fungerar, är enkla att följa och faktiskt, roliga (vi menar det verkligen). 

Foto: REX

1. Ge dig själv en månadspeng

Det låter som att du blir 10 år igen men det är faktiskt inte helt dumt. Bestäm en viss summa pengar, till exempel 500 kronor (beroende på hur mycket du vill spara så klart) och varje söndag för du över den summan till ditt konto eller tar ut. Har du kontanter blir du mer medveten om dina pengar och spenderar också mindre. Under veckan som kommer har du bara de där 500 kronorna att leva på (blir det pengar över för du över det till ditt sparkonto). På det sättet får du koll på dina utgifter och börjar prioritera dina inköp.

2. Vänta 72 timmar

Det är impulsköpen som oftast gör att pengarna rinner iväg. För att undvika impulsköp och onödiga inköp ska du vänta i 72 timmar innan du slår till. Känns det fortfarande som en bra idé? Ja, du ska du slå till. Så här ska du tänka kring alla dina inköp (ja inte när du handlar livsmedel).

3. Spar pengar på det du inte köper

Det låter helt självklart och det är det egentligen men det är vad det här tipset handlar om, att spara på det du inte köper. Det går ut på att varje gång du tänker att du ska köpa en kaffe, godis eller take away-frukost så ska du istället för att köpa det föra över den summan till sparkontot. Du kommer må dåligt när du upptäcker hur mycket du “skulle” ha spenderat på kaffe och annat onödigt, sen blir du glad när du upptäcker att sommarens semester blir finansierad av dina “inköp”.

4. Tävla med dina vänner

För att bli lite extra triggad till att spara en massa pengar kan du gå ihop med några vänner och “spartävla”. Kombinera de tre översta tipsen och utmana dig själv. Peppa varandra och berätta hur mycket ni sparar, tävlingen går ut på att vara den som kan spara mest. Kör så länge ni vill och avsluta det hela med en mysig middag eller så kanske ni har en gemensam resa som sparmål. Sparar du med dina vänner kommer du aldrig behöva känna att du är tråkig för att du säger att du inte har råd eller vill gå till ett billigt ställe.

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!