Karriär

5 anledningar till varför du som är introvert passar perfekt som chef

Chefstjänster går ofta till extroverta personer med utåtriktade personligheter – i tron om att introverta personer är för tysta, osäkra och därmed inte passar för ledarrollen. Men den uppfattningen börjar (som tur är!) förändras då allt fler management-böcker numera uppmärksammar hur de med introverta egenskaper tar hand om sina ledaruppgifter på ett briljant sätt – utan att göra stort väsen av sig.   

Foto: REX
Källa: Chef.se

I sin krönika på inc.com tar entreprenören Melissa Thompson (grundaren av HarcourtHealth) upp fem utmärkta ledaregenskaper du som är introvert troligen besitter:

 

1. Du är mer fokuserad
Medan extroverta personer ofta känner ett behov av att vara i händelsernas centrum för att hålla koll på en situation så är introverta ledare bekväma med att fundera och analysera på egen hand – och kan sedan hålla fast vid de egna tankebanorna även under livliga diskussionsmöten där många andra kollegor har en tendens att sväva iväg.

 

2. Du vågar vara dig själv
Forskare menar att upp till en tredjedel av alla vuxna är introverta och att många visar upp en extrovert personlighet bara för att det är vad som förväntas av dem (även om de egentligen bara längtar efter en stunds lugn och ro för att processa och tänka igenom saker).

– Jag spenderade många år med att försöka få min introverta personlighet att passa in i den traditionella utåtriktade ledarskapsrollen. Jag bestämde mig nyligen för att bli mer autentisk, det har fått både mig själv och mitt team att växa, säger Ian Wright, grundaren av kortläsaren Merchant Machine.

Läs mer: Forskare om orsaken till varför introverta personer är inåtvända

 

3. Du är en bra lyssnare
Introverta personer är generellt väldigt bra på att lyssna på och ta till sig vad deras medarbetare säger, i stället för att alltid känna behov av att uttrycka sina egna åsikter och idéer i samtalet.

 

4. Du kan vara mer kreativ
När idéerna börjar sina är det ofta den introverta i gruppen som kommer med den mest kreativa lösningen på problemet. Varför? För att hen har spenderat mest tid på att gå igenom alla för- och nackdelar i sitt eget huvud och att göra efterforskningar på egen hand.

Läs mer: Introvert personlighet? 6 tips som gör dig framgångsrik på jobbet!

 

5. Du skyller inte ifrån dig
Om något går fel så fokuserar introverta personer mer på själva situationen och hur de ska undvika problemet i framtiden än att skylla ifrån sig för att rädda sitt eget skinn. De lägger inte onödig energi på att oroa sig för hur de ska agera om ett misstag sker utan tittar hellre på bättre sätt att uppnå sina gruppmål.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!