Karriär

6 saker att göra direkt om du är orolig över ditt jobb och din inkomst

Få av oss känner oss helt säkra på framtiden i den omvälvande tid vi befinner oss i just nu. Men upptas dina tankar lite extra mycket av en oro för hur det ska bli med just ditt jobb och din arbetsplats? Kanske är du aktiv i en bransch som är lite extra skakig just nu? Omsätt oron till handling genom att vidta de här sex konkreta åtgärderna redan idag.

1. Gå med i A-kassan

Tidigare ska du ha varit med i a-kassan i minst ett år för att få ersättning, men i början av coronakrisen sänktes kravet till tre månader. Detta möjliggjordes genom att varje månad räknades som fyra månader, och ditt medlemsskap räknas alltid från den första dagen i den månad du gick med. I januari börjar de vanliga reglerna kring medlemsskap att gälla igen, så december är den sista månaden som räknas som fyra månader. Med andra ord så är ett hett tips att gå med i A-kassan senast 31 december, så har du redan 4 månaders medlemsskap.

Även om just denna tillfälliga regel försvinner under 2021 så finns några andra kvar – till exempel behålls det högre ersättningstaket. Läs mer om reglerna hos Sveriges A-kassor. Där ser du också villken a-kassa du tillhör.

2. Gå med i facket

Facket kan hjälpa dig i en eventuell konflikt med din arbetsgivare, men visste du också att det finns fördelar med att vara med i facket även om uppsägningen inte är felaktig? Många fackförbund har nämligen en inkomstförsäkring som du eventuellt har rätt till. Ofta måste du har varit med i facket i ett drygt år, men om du är i en osäker bransch och har jobbet kvar kan det vara en god investering att gå med redan nu.

3. Ta reda på dina rättigheter

Jobbar du till exempel inom handels och har en arbetsgivare somvill sänka antalet timmar du jobbar på grund av corona-relaterade effekter på företagets verksamhet? Eller uppmanas du att ta tjänstledigt utan lön för att rädda företaget? Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att gå med på dessa saker rakt av – på Handelsanställdas förbunds hemsida handels.se hittar du dessa, och en mängd andra svar. Och om du tillhör ett annat fack kan du såklart få rådgivning från det facket för just din bransch och tjänst.

4. Spara så mycket du kan

Den största stressen med att bli av med jobbet är givetvis oron över om vi kommer kunna betala räkningarna och andra utgifter. Det kan låta banalt, men om du fortfarande har en inkomst gör du rätt i att spara så mycket du kan. Med andra ord – fundera på om du kan säga upp abonnemang på streamingtjänster, träna utomhus istället för på gymmet eller skaffa ett billigare mobilabonnemang? Kanske har du rätt till studentrabatter? Förändringarna behöver inte vara för evigt, men kan lugna dig något ifall du lyckas bygga på din buffert.

För många av oss är mat en av sakerna vi kan minska våra utgifter på – utan att kompromissa med smak och näring. På det här Instagram-kontot hittar du till exempel mängder av inspiration!


5. Se till att du har ett CV

Deppa inte ihop redan nu – även om du skulle vara varslad är det inte säkert att du blir uppsagd. Mycket kan hända på de månader som går innan varslet blir faktiska uppsägningar, så håll hoppet uppe. Att ha ett snyggt och prydligt CV som är redo att skickas ut till potentiella arbetsgivare är dock aldrig fel, och särskilt inte i tider som dessa. På nätet finns mängder av guider och också färdiga mallar att lägga in dina egna uppgifter i – vips, så har du ett riktigt proffsigt CV! Du kan såklart också hitta många tips på hur du skriver ett vinnande personligt brev.

6. Prata med andra

När vi går och grubblar mycket på något är det lätt att måla upp mardrömsscenarion i vårt inre. När du pratar med andra om din oro lättar det dels på trycket, och kanske har din vän, kollega, familjemedlem eller släkting några peppande ord att dela med sig av? Genom att berätta för andra att du kanske kommer behöva söka dig vidare kan de dessutom hålla ögonen öppna åt dig och tipsa dig om de ser något som skulle kunna passa dig – det kan såklart vara den perfekta tjänsten för dig men också en utbildning som du annars aldrig hade upptäckt?

Källa: DN, Handels, Sveriges a-kassor. Foto: Unsplash/Ellien Photography

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!