Karriär

9 tecken på att du aldrig kommer att bli rik – så här bryter du mönstret!

Om du vill ha mycket pengar för att kunna köpa drömlägenheten, åka på en jorden runt-resa eller för att aldrig mer behöva jobba är det dags att se över hur du spenderar dina pengar. Här är nio tecken på olika beteenden som aldrig kommer att göra dig rik – och hur du gör för att bryta mönstret!

spara-pengarFoto: Andrew Neel / Unsplash

1. Du tänker att du inte förtjänar att vara rik

Alla har vi olika anledningar till varför vi vill vara förmögna. Många tänker att de inte förtjänar att ha mycket pengar, eftersom det bara är till för de privilegierade. Men tänk om – varför skulle inte du vara värd det? Steve Siebold, en miljonär som själv skapat sig ett imperium, skriver i Business Insider att ”alla har samma möjlighet till att bli förmögna, men alla ser inte möjligheterna. Börja ställa frågan ‘Varför inte jag?’, sen kan du börja tänka större och fråga dig själv ‘Varför inte en miljon?’”.

 

2. Du jobbar hårt, men inte smart

I skolan lärde vi oss att det är genom att jobba hårt som vi tar oss fram här i livet. Det är sant, men bara till viss del. Något viktigare än att jobba hårt är att jobba smart. Smarta sätt att få mer pengar är att investera i aktier eller fonder.

 

3. Du är besatt av att spara istället för att tjäna mer

Ett annat smart sätt att nå ditt mål om att bli förmögen är att börja tänka mer på dina inkomster. Fokusera på att öka dina inkomster och inte bara dina besparingar. På sikt är det såklart också viktigt att spara pengar men det är inte det enda sättet. Förhandla om din lön (kan en löneökning vara aktuell?) och se över om du kan ha en annan inkomstkälla (kanske börja sälja sådant som bara skräpar hemma?).

 

4. Du lever över dina tillgångar

Om du köper saker som du egentligen inte har råd med kan du glömma tanken på att bli rik. Om lån och kredit har blivit en vana för att kunna köpa sådant du egentligen inte behöver, måste du se över din situation.

 

5. Du investerar inte

Ju tidigare du börjar, desto bättre. Att börja investera i tid kan få dina pengar att växa snabbt. Gå till din bank eller läs en bok om hur du kan investera i aktier. Du behöver inte vara rik för att börja investera – det kommer däremot att göra dig rik.

 

6. Du lever någon annans dröm och inte din egen

Om du älskar det du gör och jobbar med något du brinner för är det mycket lättare att bli framgångsrik. Det är viktigt att följa sin egen dröm och inte någon annans. Om man gör misstaget att följa någon annans dröm och mål i livet och väljer ett yrke som ens familj eller partner föreslår är risken att man blir olycklig. Du kommer inte att ha passionen som krävs för att nå den ultimata framgången.

 

7. Du vågar inte kliva ur din bekvämlighetszon

Om du vill bli framgångsrik måste du våga kliva ur din bekvämlighetszon. Du måste bekanta dig med din osäkerhet och otrygghet och bli ”kompis” med dem. Två viktiga saker att tänka på för att kunna bli framgångsrik är att övervinna sina rädslor och våga ta risker.

 

8. Du har inga mål med vad du ska göra för dina pengar

Det kommer att bli en mycket roligare och lättare process att nå framgång om du har ett specifikt mål. Ska du köpa lägenhet, tilltalar en jorden runt-resa dig eller vill du bli så rik att du slipper jobba? Det krävs mod, fokus och en hel del hårt jobb men det är möjligt om du har en vision och ett mål att sträva emot.

 

9. Du spenderar först och sparar det som bli över

Här är ett vanligt misstag som dock är lätt att bryta. Se till att lägga undan en viss summa av din lön varje månad. Sen kan du spendera resterande pengar på nöje och alla de där plaggen du “behöver”. Bestäm dig för hur mycket du vill spara varje månad i förväg. Om det blir pengar över sen (efter att du spenderat) är det smart att spara de här pengarna också (eller som vi nu har lärt oss: investera dem!).

Källa: Femina

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!