Karriär

DRÖMJOBBET! med entreprenören Adeline Sterner: “Det bästa är att jobba 100% för mig själv”

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga karriärresa. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar entreprenören Adeline Sterner med sig av sina framgångsnycklar och tar oss med en dag på hennes jobb. 

Namn: Adeline Sterner

Ålder: 29

Bor: Stockholm

Gör: Entreprenör, har precis lanserat www.maisonfortunee.com, lyxiga handdukar

Karriärsmotto: Bygg ett liv, inte en karriär

Arbetstider: Flexibla och olika i perioder.

 

För den som inte vet, vem är du?
– Jag är nyfiken, driven och passionerad. Uppvuxen i Malmö, flyttade till Västerås som 15-åring för att studera till – mitt då – drömyrke, pilot. Sadlade sedan om från flyget och flyttade till Stockholm för studier på Handelshögskolan. Bott några vevor utomlands för att igen landa i Stockholm och min nya satsning, Maison Fortunée. Jag och min fästman väntar vårt första barn i januari och jag lanserar nytt företag nu i november så jag brukar säga att det är två bebisar på väg.

Vad ville du bli när du var liten?
– Fascineras av olika människor och kulturer och alltid trivts med att vara på resande fot. Mitt drömyrke sedan väldigt liten var därför pilot, och jag släppte inte det förrän jag var färdigutbildad pilot som 20-åring och fortfarande var för nyfiken på andra yrken.

Vad jobbar du med idag?
– Jag är entreprenör, i dagarna lanserar jag mitt senaste bolag, Maison Fortunée – lyxiga handdukar som främst säljs online. Mitt kreativa jag har alltid velat göra något inom inredning så att äntligen kunna lansera känns som en dröm.

Hur har resan till drömjobbet sett ut?
– Jag tror att livet och ens drömmar konstant förändras och man måste vara villig att förändras med dem. För mig är det viktigare att visualisera sitt drömliv som både innefattar jobb och privatliv. Att vara egen, styra över sin egen tid och ha möjlighet att satsa på mina idéer insåg jag var viktigt för mig när jag arbetade som managementkonsult. Från att ha ett fast jobb och leva lön till lön till den situation jag befinner mig idag, där jag kan göra en företagssatsning utan att ta lön har varit en lång och tuff resa. Mitt tips är att inte stirra sig blind på någon som kommit långt och dra slutsatser såsom ”det där kommer aldrig gå” eller ”hon måste vara rik/smart/etc” och istället bryta ner det till små delmål som inte blir lika massiva.

Har du varit med om något misslyckanden på vägen?
– Massor! När jag startade mitt första företag, Add Ice Cream, ett glassföretag, hade den första leveransen med glass smält och mitt sparkapital gick upp i rök. Pengarna var slut och det var väldigt tufft att hitta en lösning för att gå vidare.

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?
– Jag kommer ihåg att jag inför en intervju med Veckans Affärer fick frågan om hur jag var som barn och berättade om hur jag brukade sälja morgonfrallor till grannskapet som jag köpte i den lokala affären. Då insåg jag på något sätt att cirkeln var sluten. Jag har ju alltid älskat det här med affärer, skapa produkter och kunna bestämma själv. Det är precis det jag gör idag även om i lite större skala.

Vad är dina styrkor?
– Jag tycker det mesta är roligt, jag är nyfiken och jag älskar att lära mig. Det gör att jag har lätt att motivera mig själv. Mitt driv kommer inifrån.

Svagheter?
– Mina styrkor ovan är också det som gör att jag lätt kan bli intresserad av nya saker och få svårt att fokusera.

Har du någon utbildning?
– Ja, jag har en pilotutbildning och sen har jag studerat ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

Behöver man utbildning för det du jobbar med?
– Det viktigaste är att man har driv, en ”dooer” attityd och inte ger upp. En utbildning kan vara en bra bas att stå på men verkligen inte nödvändigt. Är du nyfiken på livet som entreprenör skulle jag rekommendera dig att prova snarare än att utbilda dig först.

Om så är fallet, har du någon utbildning/kurs eller liknande att rekommendera?
– Youtube, böcker och framför allt fråga och bygga relationer med duktiga entreprenörer. Hitta en mentor som lever det liv du vill ha!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?

– Några dagar i veckan startar jag dagen med frukostmöten med inspirerande personer, det får jag otroligt mycket energi från. Har jag möjlighet blockar jag förmiddagen till strategiskt arbete, t ex frågor så som ”ska vi lansera fler produkter eller gå till fler marknader”. Efter lunch blir jag mer actionorienterad och går igenom min to do lista som jag synkar med min assistent Cajsa. Att vara entreprenör är att ständigt slängas mellan svåra, strategiska problem och att vara en ”doer”.

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?
– Börja smått! Du behöver inte säga upp dig för att starta företag. Testa och se om det är något för dig, lär dig och utvecklas. Känner du sen att det här är rätt väg för dig kan du säga upp dig eller bygga något större. En annan grej som gör att många ger upp är att de saknar idé. Du behöver inte ha världens bästa idé, men den behöver ha möjlighet att vara lönsam. Gör något du tycker är kul och gör det bättre än alla andra så kommer du vinna stort.

Vad är generellt dina bästa karriärtips?
– Jag tycker verkligen du ska bygga ett liv och inte en karriär. Idag flyter liv och karriär ihop så mycket. Det finns massor av jobb som kan vara helt fantastiska men som inte funkar med det liv du tänkt leva. Fundera på vad som är viktigt för dig i livet och hitta en karriär som ger dig det. Omge dig av människor som är bättre än du och sluta aldrig att lära dig. Acceptera att du kommer utvecklas åt olika håll i livet och det är okej. Det är aldrig för sent att byta jobb/inriktning/utbilda om sig. Det viktiga är att lyssna på och vara ärlig mot sig själv.

Vad drivs du av när det kommer till karriären?
– Jag drivs av väldigt lite externa faktorer så som titlar eller hur andra ser mig. Det har varit en resa att komma dit. Först när jag kom dit insåg jag vad jag faktiskt drivs av – att gå från idé till verklighet, hela den processen och känslan när något tar form är helt oslagbar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jobba 100% för mig själv och aldrig behöva göra någonting någon annan har sagt till mig att göra. Jag gör det jag tycker är viktigt och kan inte heller skylla på någon annan om det går åt skogen. Ibland kan det såklart vara läskigt men för mig är den friheten fantastisk.

Vilka utmaningar möter du dagligen?
– Att hitta vad som är ”good enough” när man vill vara perfektionist. När du är egen har du ingen som säger åt dig att gör si eller så eller när något måste vara klart. Du måste själv bestämma det och att nå perfektion tar hur lång tid som helst. Det gör att det många gånger är svårt att hitta en bra balans mellan perfekt och att faktiskt ta sig framåt.

Hur tacklar du dem?
– Jag vet att det i 90% av fallen lönar sig med hastighet före att allt ska vara 100% perfekt. Det försöker jag påminna mig om varje gång jag hamnar i den typen av situationer.

Vilket mindset behövs för att göra det du gör idag?
– Det kommer vara tufft och gå upp och ner och tidvis vara väldigt mycket jobb. Du måste gilla att ta risk, kunna hantera motgångar och vara effektiv för att inte bli uppäten av jobbet.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– Maison Fortunée är ett bolag jag vill jobba med i många år. Jag ser fram emot att lansera på fler marknader och även ta fram fler produkter.

Vad gör du om fem år?

– Vi har lanserat i USA och bor i Kalifornien med familjen.

Vad är ditt bästa tips till den som vill göra en liknande resa som du gjort?  

– GÖR! Fundera inte så mycket. Det blir sällan som man tror ändå. Ta ett steg i taget, det är lätt att se vad ”alla andra” åstadkommit och dra slutsatsen att ”jag kommer ändå inte klara det”. Alla har börjat från ruta ett. Genom att göra kommer du komma fram till vad du trivs med och inte.

Här hittar du Adeline Sterner på Linkedin >> 

Foto: Privat 

Foto: Unsplash

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Vill du dela med dig av din personliga karriärsresa? Maila [email protected] så berättar vi mer.

Är du på jakt efter en ny utmaning i din karriärresa? Ta en titt på metrojobb.se där du kan välja och vraka bland spännande jobb som är lediga just nu.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!