Karriär

DRÖMJOBBET! med försäljningschefen Karin: “Jag drivs av att komma till jobbet med en bra känsla i magen”

I artikelserien DRÖMJOBBET! lyfter vi personer från olika branscher som skapat sin drömtillvaro och låter dem dela med sig av sin personliga resa fram till i dag. Vilka misslyckanden har de checkat av längs vägen, hur tacklar de motgångar och finns det egentligen något utstakat framgångsrecept? Den här veckan delar försäljningschefen Karin Axelsson med sig av sina framgångsnycklar och tar oss med en dag på hennes jobb. 

Namn: Karin Axelsson
Ålder: 39 år
Bor: Stockholm
Gör: Jobbar som försäljningschef på Pineberry samt driver hälsobloggen Fitness & Hälsa.
Familj: Man och två barn
Karriärsmotto: Följ ditt hjärta och ge inte upp!
Arbetstider: Kontorstider

 

För den som inte vet, vem är Karin?
– Jag är en driven, tävlingsinriktad och engagerad person som gillar utmaningar och att ständigt utvecklas. Jag brinner för att må bra, inifrån och ut – och tror starkt på att prioritera sig själv och sin egen hälsa i första rummet.

Vad ville du bli när du var liten?
– När jag gick i lågstadiet ville jag jobba som mattant på skolan där jag gick. Jag var väldigt glad i mat och åt gärna mycket av skolmaten.

Vad jobbar du med i dag?
– Sedan drygt två år tillbaka jobbar jag som försäljningschef på Pineberry, vilket är en byrå för SEO, SEM och Social Ads. Innan jag fick jobbet var detta mitt drömjobb och det är det fortfarande! Utöver det driver jag en hälsoblogg sedan nästan tio år tillbaka.

Hur har resan till drömjobbet sett ut?
– När jag nu tittar i backspegeln så kan jag se en tydlig väg i karriären där varje jobb jag har haft sedan efter studierna har fyllt sitt syfte i att leda till det jobb jag har idag. Jag började att jobba inom SEO-branschen för drygt 13 år sedan och lärde mig då en hel del om Google, sökmotoroptimering och hur man behöver jobba med en sajt för att den ska synas i sökresultaten. Det var extremt lärorikt och jag visste med ens att denna bransch ville jag verkligen fortsätta att jobba i.

– Jag fick tidigt ansvar som coach och därefter ledarskapsansvar när jag blev chef för ett affärsområde på den byrån. Sedan dess har jag mer eller mindre alltid jobbat som chef, men har gjort det inom olika branscher och på olika företag. Att jobba med ledarskap ligger mig varmt om hjärtat och när jag under ett år inte hade personalansvar utan jobbade som projektledare för SEO och Sociala medier på Aller media insåg jag att jag saknade det väldigt mycket. Sammanfattningsvis skulle jag säga att mina många år inom SEO-branschen samt som försäljningschef på flera olika bolag har lett mig till det drömjobb jag har idag.

Har du varit med om något misslyckanden på vägen du kan bjuda på?
– Såklart! Om jag inte skulle göra några misslyckanden skulle jag inte vara mänsklig. Jag väljer snarare att se dem som lärdomar och en förutsättning för att jag ska utvecklas och bli bättre. Man måste våga göra några vurpor på vägen för att kunna vinna!

Hur gick det till när du förstod att det var det du gör idag du ville jobba med?
– Jag tror inte jag förstod det riktigt förrän jag visste att den roll jag har idag fanns att söka sig till. Jag hade bara skickat in en spontanansökan till Pineberry eftersom jag tyckte bolaget verkade intressant att jobba på, men jag hade ingen aning om att de hade rollen som försäljningschef vakant. Det var först när min nuvarande chef ringde upp mig efter att ha sett min spontanansökan och berättade att denna roll fanns att söka som jag förstod att det var det jag ville jobba som.

Vad är dina styrkor?
– Min målmedvetenhet och mitt driv, att jag är strukturerad och organiserad samt att jag är bra på att leda andra.

Svagheter?
– Jag är inte speciellt analytiskt lagd och kan ibland skynda på lite för fort istället för att stanna upp och analysera läget.

Har du någon utbildning?
– Jag har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap och en i tyska.

Har du någon utbildning/kurs eller liknande att rekommendera?
– Jag skulle rekommendera en liknande utbildning som jag har.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?
– En vanlig arbetsdag är ofta fylld med en hel del möten, oftast flera interna möten, men också en del externa. Jag sitter en hel del med affärsplan, budget och strategier samt hanterar övrigt som sker dagligen på en säljavdelning.

Vad är dina bästa tips för den som vill knipa samma drömjobb som du har?
– Ta reda på vilken erfarenhet som krävs och försök att skaffa dig den om du inte redan har den. Försök att hitta någon som har ett liknande jobb och hör med den personen hur det faktiskt är att jobba med det. Kan vara bra att höra från någon som vet hur det egentligen är så att du inte går och drömmer om något som inte är det du tror.

Vad är generellt dina bästa karriärstips?
– Lyssna på ditt hjärta och satsa på det du brinner för.

Vad drivs du av när det kommer till karriären?
– Jag drivs väldigt mycket av att se hur mina medarbetare levererar och av att se hur vårt företag når sina målsättningar. Utöver det drivs jag av att komma till jobbet varje dag med en bra känsla i magen och i hjärtat. Den dagen jag inte gör det är jag inte på rätt ställe.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Kollegorna och att vi jobbar inom en så spännande bransch samt att vi får hjälpa våra kunder till bättre lönsamhet genom att synas i kanaler som Google och Facebook till exempel.

Vilka utmaningar möter du dagligen?
– Jag möter dagligen utmaningar i kundsamarbeten och stundtals behöver jag ta tuffa beslut internt. Men så länge besluten är rätt för bolaget så har jag inga problem med att exekvera på dem.

Hur tacklar du dem?
– Det beror lite på vad det handlar om. Men jag väljer alltid att ta tag i utmaningen direkt. Det finns liksom ingen vits med att skjuta på dem för de kommer inte försvinna för det.

Hur viktig har träningen varit och är för dig när det kommer till att prestera på jobbet?

– Jag kommer så väl ihåg vad en chefskollega sade till mig vid ett tillfälle när jag jobbade som chef för första gången. Detta är ca 10-12 år sedan nu. Det han sade var att han trodde att jag kunde behålla mitt lugn som chef fastän det stormade runt omkring, mycket på grund av att jag tränar. Han hade verkligen rätt i det.

– Träningen gör dels att jag får bra, positiv och skön energi till jobbet och också att jag orkar ta tuffa beslut och motgångar på ett bra sätt. Det är också ofta när jag tränar som jag får de bästa kreativa idéerna till jobbet!

 Karin driver bloggen Fitness och Hälsa sedan tio år tillbaka där hon inspirerar till en aktiv livsstil. 

Vilket mindset behövs för att göra det du gör idag?
– En positiv inställning och en stark tro på det vi gör.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– Bra fråga. Just nu trivs jag väldigt bra med det jag gör, men ska jag drömma för längre fram i tiden så skulle jag gärna jobba i en marknadschefsroll eller kanske till och med som VD. Ett annat alternativ skulle kunna vara att satsa på eget och bygga upp en egen verksamhet, men det senare alternativet är jag inte alls lika säker på att jag vill. Jag tror att det skulle krävas mer av mig än jag skulle vilja satsa och ge. Men man ska aldrig säga aldrig!

Vad gör du om fem år? Jag har mitt drömjobb då med. Exakt vad det är vet jag inte ännu.

Hur hittar/skapar man drömjobbet?
– Jag tror som sagt mycket på att lyssna inåt och satsa på det du brinner för. Sedan händer inget om du bara sitter och väntar utan du behöver vara aktiv och berätta för många vad det är du vill. Gör som jag, skicka spontanansökningar till bolag du vill jobba på. Var även aktiv i olika nätverk, på LinkedIn och i andra grupper för att nätverka dig fram till drömjobbet.

Här kan du ta kontakt med Karin via Linkedin >

Foto: Privat 

Varje vecka lyfter vi ett inspirerande drömjobb för att peppa våra läsare att våga söka eller själv skapa det där jobbet de alltid drömt om. Vill du dela med dig av din personliga karriärsresa? Maila [email protected] så berättar vi mer.

Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!